Center Parcs begon met aluminium huisjes

[quote]Center Parcs kent een mooie geschiedenis. Het begon allemaal in 1967 met een stukje land in Limburg.
Hierop verrezen aluminium huisjes en een zwembad met echte bomen als decoratie.[/quote]
De geschiedenis van Center Parcs begint bij oprichter Piet Derksen. Een ondernemer in hart en nieren. Als eigenaar van de succesvolle sportwarenhuisketen Sporthuis Centrum werd Derksen door zijn bank gevraagd om naar Limburg te komen. Bij Reuver lag een stuk land dat niemand wilde kopen. Derksen keek uit over de heuvels, kreeg een lumineus idee en opende een jaar later zijn eerste bungalowpark: De Lommerbergen.

Buitenleven

Als fervent kampeerder kende Derksen het heerlijke gevoel van het buitenleven. Maar hij kende ook de nadelen: het gebrek aan comfort. Daar ging hij iets aan doen. Hij plaatste enkele aluminium bungalows. Deze zogenaamde bungalettes waren natuurlijk veel gerieflijker dan een tent. Al binnen een paar maanden paste Derksen zijn concept aan. De aluminium huisjes maakten plaats voor geschakelde bungalows van steen. Met privé terras en luxe extra’s als een kleuren TV.

Klimaatkoepel

In het park verrees ook een zwembad. De zwart wit foto’s van dat bad tonen een beetje kaal, maar destijds werd het bad gelanceerd als een half wereldwonder. Slim als Derksen was had hij het bad namelijk laten overspannen met zeil. Gasbranders zorgden voor een behaaglijk klimaat en enkele bomen voor de nodige sfeer. Het was de voorloper van het latere zwemparadijs.

Nieuwe parken

Vanaf dat moment ging het snel. Sporthuis Centrum werd Center Parcs en er kwamen tal van nieuwe parken in binnen- en buitenland. Steeds mooier en luxueuzer. Met Les Bois Francs in Normandië en Bispinger Heide op de Lünenburger Heide werd een volledig nieuw vakantieconcept in Frankrijk en Duitsland geïntroduceerd. Center Parcs verkocht de kleinste parken, waaronder De Lommerbergen, en nam diverse parken over in Nederland, België en Duitsland. In Frankrijk werd in 2010 een super luxueus park geopend: Les Trois Forêts en voor de zomer van 2013 staat de opening van Park Bostalsee gepland!

Nu, na meer dan veertig jaar, is het prachtig om oude foto’s te bekijken. Wat is er veel veranderd…. Maar als we moeten kiezen tussen de aluminium huisjes van toen en de Eden-cottages, woonboten en boomhuizen van nu, dan weten wij het wel!

Geschiedenis van Center Parcs

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.