Villages Nature is dadelijk volledig ‘Nature’; CO2-neutraal door eigen warmwaterreservoir

Het is nu nog een bouwput vol zandhopen, niet te tellen bulldozers, heel veel modder én kranen, maar in 2018 moet hier een nieuw vakantieparadijsje staan. Villages Natures in de achtertuin van Disneyland Parijs – of andersom natuurlijk – moet maarliefst 1730 cottages gaan tellen. Hoeveel! Zoveel! Maar helemaal bijzonder is dat het straks een CO2-neutraal vakantiepark wordt. Helemaal volgens de laatste groene regeltjes.

Op de 180 hectare ga je straks een park vinden met een Aqua Lagoon, een reusachtig zwembad waar zelfs de baden van Center Parcs niet aan kunnen tippen én dus bijna 2000 cottages.En een reusachtige, interactieve farm, een winkelstraat, tal van activiteiten. Holymoly. En alles wordt via een vernuftig en eeuwenoude methode verwarmd en van energie voorzien; de ‘Dogger’, een geothermische bron. Zo deden de oude Romeinen het ook ooit.

| Meer doen met groen
Het is niet zo gek dat dit park juist hier uit de grond wordt gestampt; want met twee reusachtige Disneyparken met jaarlijks miljoenen bezoekers moet je ook verblijfsaccommodaties hebben. Maar dat is het niet alleen; Pierre et Vacances – Center Parcs én Euro Disney willen namelijk voorop lopen in ecotoerisme. Simpeler gezegd, gaan ze er alles aan doen om alles zo groen mogelijk te doen.

12185968_559406667543963_1559238195_o (1)

Een groot warmwaterreservoir gaat bijvoorbeeld het héle park van warm water voorzien. Ook het hele Aqua Lagoon dus. Bij elkaar opgeteld, binnen en buiten, tref je daar straks 9000m2 zwemplezier. En dat moet heel het jaar door, ’s winters of ’s zomers, op een aangename 30 graden zijn. We willen immers niet bibberend baantjes trekken.

| Afgekeken bij de oude Romeinen
Zoals we al zeiden; het trucje is afgekeken van de Romeinen. Heel, heel, heel lang geleden gebruikte zij deze ‘Toon van Eneco’ al om hun Badhuizen op een aangenaam badtemperatuur te houden. In Nederland gebruiken ze het ook steeds vaker, maar Frankrijk loopt hierin toch wel voorop.

En we zwemmen er straks niet alleen warmpjes bij door die warmwaterbron; er wordt ook energie mee opgewerkt. Het is vrij technisch, maar het lukt het ze met twee putten die op 1800 meter ónder Villages Nature worden gegraven. Het water heeft daar een ongekende temperatuur van 78 graden Celcius en wordt van put naar put gepompt.

Ondertussen komt het in een systeem boven de grond, waarna het twee kilometer verderop in de tweede put weer de diepte in gepompt wordt. Dat wordt vooral gedaan om het waterpijl op gelijke hoogte te houden. Als het allemaal voor elkaar is én het vakantiepark prima draait op deze natuurlijke vorm van verwarmen, wordt ook heel Disney erop aangesloten, inclusief alle hotels! Ambitieus, maar waar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.