We mochten testen ; Park Bostalsee l Market Dome, Birdie Golf, Aqua Mundo

| Market Dome
| Duidelijk eentje van de nieuwe generatie

Wij kunnen je verzekeren, een mooier uitzicht vanuit de Market Dome, zul je niet krijgen. De terrasjes van zowel het Market Restaurant en het Market Café en Bistro zijn dan ook niet voor niets juist aan deze kant geplaatst. Niet alleen slim, maar ook verdomd fraai! Geen blinde buren, hoge heggen of wat dan ook, maar een fraai panoramisch uitzicht over de Bostalsee. Op een mooie dag komen daar niet 1 of  2 maar een stuk of 20 zeilbootjes voorbij.

Het exterieur van het complex is grillig, haast tegenstrijdig op het glooiende heuvellandschap, maar maakt het daarom juist zo mooi. Duidelijk te zien dat hier de betere architect in arm is genomen om er iets moois van te maken en dat is ook gelukt. De enorme glazen wanden, achter de overstek met daaronder ruime terrassen, mogen er wezen. Dat heeft het niet alleen een prachtig aangezicht, maar dat maakt het binnen ook nog eens ontzettend licht. Om over dat uitzicht van binnenuit nog maar te zwijgen. Wij zwijgen even, want van dat uitzicht moet je in stilte genieten, misschien met het kabbelende water op de achtergrond. Hups, naar binnen.

Fijne en vertrouwde draaideur, zij het dat je hier zelf je spierballen moet laten zien om het ding in werking te krijgen. Hier mag je dus zelf duwen! Zoals we al zeiden, het is licht, open en helder. Geen flamingo’s, geen andere diertjes, al komen er wel toepasselijke vogels bij de thematische Indoor Birdy-Golf, geen vijvertjes, geen hoogteverschillen. Dat klinkt allemaal negatief, maar dat is het helemaal niet. Het is duidelijk een Market Dome 2.0, zo eentje die je ook in Les Trois Forêts ziet. Daarmee vertoont het nog de meeste nukken en dat is positief! Maar eigenlijk is die vergelijking het ook niet helemaal, deze benadering en invulling van de Market Dome is namelijk zo ‘eigens’. Het complex onder een houten dak met glazen erkers is niet joekelachtig, maar sfeervol en groot genoeg. Het is er namelijk hoog wat gelijk ruimte creëert. Centraal hier is het klim-klauter-en-ravot-Baluba-achtige-speeltoestel in het midden van de Market Dome. Uitgevoerd als opgestapelde transportkisten, de rest ligt hier rondom van; het Market Café EN Bistro, het Market Restaurant, de Snack Corner, de ontzettend en opvallend goedkope Supermarkt (scheelt weer omrijden naar de plaatselijke super), de receptie en de entree naar de Aqua Mundo. Helaas, en we hoorde het er meer zeggen, ontbreekt er wel een winkeltje om even in rond te snuffelen. Geen Toys & Souvenirs, geen Fashion Store, geen inpandige Just Me, geen afgeleide van dat voorgaande. Dat is toch stiekem wel een gemis, het enige wat een beetje overeenkomsten vertoond met die altijd gezellige souvenirtjes voor thuis is het schap ‘Regionale producten’ in de supermarkt. Maar dat is maar een schap. Over die Supermarkt gesproken die is me wel verrekte goedkoop. Dat was een hint, dat scheelt namelijk weer wat onnodige autoritjes naar die plaatselijke hobbyboer die bijsupermarkt.

Het is dus ook goed mogelijk er een rondje te lopen, zonder dat je doodloopt. Het Market Café & Bistro grenst aan de hoofdentree en is met haar ronde wicker banken uniek. Op de eerste dag moesten die nog vanuit het verre oosten, China om precies te zijn, per vrachtschip verscheept worden. Zoals je al opmerkt waren er waren wat probleempjes en wel met de levertijd, maar ze zijn er en fraai dat ze zijn. Genoeg over bankjes, tijd voor de unieke decoratie. Tientallen lampjes in manden aan het plafond, ornamentjes aan de muur, bij beter kijken waren het allemaal kleine Volkswagen-busjes en scootertjes. Het is duidelijk te zien dat het kosten nog moeite gespaard zijn gebleven! Wat ook duidelijk is, is dat dit duidelijk een moderne Market Dome is, frisse, felle kleuren op de muren, speelse zithoekjes , alles wijst erop dat de traditionele Market Dome achterhaald is. Opvallend is wel dat de oude benamingen weer uit de hoge hoed zijn getoverd. Hier geen flashy namen bedacht door de breintjes van Elior, maar gewoon zoals we het kennen, Market Restaurant, Market Cafe en Snack Corner. Braafjes.

Het Market Restaurant is trouwens een plaatje op zich, letterlijk! Wij schaamde ons dan ook niet om er tientallen foto’s te maken, hieronder zul je een selectie zien! Op social media werden we al lekker gemaakt dat het een uniek restaurant ging worden met beestenkoppen aan de muur. En daarover is niets gelogen. Het ziet er fris en fraai uit! Muren van boven tot beneden helemaal beschilderd met bladeren, palmen en beesten en de aankleding doet gelijk Jungle-achtig aan en laat dat nu ook net de bedoeling zijn.

| Market Dome – Algemeen

| Market Cafe & Bistro

| Market Restaurant in Jungle-thema

| Supermarkt

| Snack Corner

 

| Birdie Golf
| Indoor All-weather Mini-golf

Aangrenzend aan de Market Dome kun je de Birdie Golf vinden, zij het wat verstopt, maar gelukkig verraad het joekelachtige bord rechts van de entree dat we hier met een indoor golf te maken hebben. Na Port Zelande, Park Zandvoort, Het Meerdal en Les Hauts des Bruyeres – schoot my if I forget one – hoef je ook hier bij slecht weer niet te soppen met een paraplu’tje in de ene hand en je golfstick in de ander. Nee, ook hier mocht Jora Vision, bekend van onder meer de roddelende en sprookjesvertellende boom in het Sprookjesbos van de Efteling, na succes van die eerder genoemde parken, ook zo’n ontzettend fijne indoor-mini-golf instaleren. En ook deze is fijn. Niet zoals die op Port Zelande of het Meerdal, maar totaal uniek en passend binnen het modernere jasje van de Bostalseese Market Dome. Een houten, laks beschilderd vogelverblijf – dat lakse hoort zo, btw – geeft toegang tot een uniek setje banen. Hoewel vogelverblijf, tijdens ons testweekendje waren alle vogels gevlogen, behalve de houten nep-exemplaren. Grapje natuurlijk, die moesten nog komen, de hokjes waar ze een uiltje konden knappen werden ter plekke nog opgehangen. Bij binnenkomst hoor je gelijk al verschillende vogelgeluiden d.m.v. een sensor die weer werkt op beweging. Wellicht de illusie wat verbroken, maar het is zo’n ontzettend leuk detail dat we het jullie niet wilde onthouden.

De kleinere ruimte daarna puilt uit van verschillende manden van verschillende grootte. Deze hangen op hun beurt weer aan de steunpilaren van het plafond, die op een moderne wijze bomen moeten voorstellen. Ja, deze golfbaan is modern, maar toch uiterst in thema. En daarnaast nog eens ontzettend sfeervol. De in totaal 12 baantjes zijn kort, maar we zullen maar zeggen, zeker krachtig.  En zo nu en dan wordt je opgeschrikt door een leuk licht- en geluidseffect. Om de verassingselementen helemaal te verknoeien, hier een spoiler: je komt onder meer een specht tegen, die ook daadwerkelijk  een gat in de pilaar tikt. Daarnaast zijn er in de diverse steunpilaren wederom van die gezellige sensoren geplaatst die je tijdens je rustige par doen opschrikken van vogelgeluiden. Dat zijn de kleine dingen die het verschil maken!

| Aqua Mundo
| Niet de grootste, wel een van de mooiste

Ja, na Les Trois Forets waren we toch wel een beetje verwend hoor. Want wat je daar te zien krijgt, aan stukje prachtig zwembad, is bijna niet meer te overtreffen. Maar toch moet de Franse proeftuin in Moselle uitkijken, wat Park Bostalsee hijgt het bad gevaarlijk in de nek. Nee inderdaad, er is geen wildwaterbaan, geen grote stroomversnelling en geen koepel. Dat klinkt allemaal wel erg negatief, dus snel door naar het positieve, het is een pareltje voor het oog. En dat zie je gelijk wanneer je ook maar een pootje(badend) in het bad hebt gezet. De atmosfeer is tropisch, misschien nog iets te, maar misschien zijn wij na dat druilerige zomerweer gewoon niets meer gewend. Het bad mag dan misschien niet de grootste zijn, maar is toch echt – met recht – 1 van de MOOISTE! En dat mag best in hoofdletters.

Ondanks dat het van origine eigenlijk een Sunparks-bad zou worden is er bij de bouw van deze Aqua Mundo nog flink gesleuteld aan de invulling ervan. Want zoals wij dat weten is een Sunparks-bad er niet zomaar eentje van Center Parcs. De architect heeft met de handen in het haar gezeten toen de hogere mannetjes op het idee kwamen dat er toch echt planten, des Center Parcs’, in het bad moesten. Maar kosten nog moeite zijn gespaard en voila dan krijg je zoiets als dit! Er was ook nog een probleempje, de constructie. Want een beetje tropische planten, Jean Henkens – de huisbiloog van de parken – heeft weer prachtige exemplaren laten overschepen uit Thailand en omgeving, hebben zonlicht nodig, veel zonlicht. Daar was de voormalige dakconstructie niet op beraamd. Letterlijk niet. Dus moest het anders. Delen van het dak die voorheen recht liepen, werden omhoog geplaatst en zo ontstonden de raampartijen die je nu in de dakconstructie ziet.

Het bad dus, prachtig aangekleed! Ook hier is duidelijk te merken dat we te maken hebben met een Aqua Mundo 2.0, eentje die niet meer te vergelijken is met die van het Heijderbos. Daar heb je grote natuurstenen tegels en vaak wat snoezelige hoekjes, hier ziet er allemaal tip-top uit! Wanneer je binnenkomt loop je meteen op een Balieense tempelpoort die gelijk aan de Eemhof doet denken. Geen recplica want deze is geheel voor het park door vakmensen – uit echte steen – uitgehakt! Hetzelfde geldt voor de 30 verschillende lichtbronnen in het bad, deze staat in de plantenbakken naast de looppaden. De detailspotter had het allang gezien, maar ook voor de rest, dat zijn 30 unieke uit steengehouwen beeldjes. Er is er een enkele hetzelfde! Ieder verlichtingsbeeldje is met zorg en naar hand van Jean Henkens precies zo uitgehouwen.

Het golfslagbad mag dan misschien recht zijn, maar vervelen doet het zeker niet. De robuuste, bijna Stone Henge achtige beelden die over het behoorlijke golven loeren, geven het bad gelijk sfeer. Dat geldt helemaal voor de sfeervolle schildering net achter het golfslagbad, die letterlijk de zon de Aqua Mundo binnenhaalt, deze stelt namelijk de schittering voor van een zon die langzaam wegzakt. Prachtig hoor!

Snelheids-duivels kunnen terecht in de afzonderlijke glijbaan-toren, die naar ons idee, beter is weggewerkt dan waar ook. Niet zo gek, er is een geheel aparte ruimte voor, maar dan nog. In een loeiachtig grote ruimte monden drie glijbanen uit, met twee trappenhuizen naar boven. Twee banden glijbanen, eentje geheel donker, de ander rood met versnellingsstukken, de Aqua Racer, zijn onze favorieten. De middelste de gele, eigenlijk de glijbaan met de ratjetoe aan kleuren, is ook niet zomaar een buis, maar heeft unieke schilderingen aan de binnenzijde!

Ook hier een WaterPlayHouse, zij het een beschaafdere variant, dan dat we eerder hebben gezien. Compacter, kleiner en daar is ‘ie weer, moderner! Uniek aan deze is dat hij er niet droog bij staat, maar enkele centimeters in het water, naar verluidt zou dat voor kinderen nog meer dolle pret opleveren. Ook hier zo’n fijne emmer die om de zoveel tijd omzwiept, al is het hier gokken door de afwezigheid van geluid bij het ‘moment suprême’.  Hiernaast nog een klein Kinder-Doe-Bad met voldoende zitgelegenheden voor oplettende ouders. Daarachter bevindt zich het buitenbad, expres niet aan het golfslagbad vast, want zo blijft het bij onstuimig weer gewoon mogelijk in grote delen van het bad nog gewoon te kunnen zwemmen. Omringd door al behoorlijk grote tropische planten ga je door de flappen naar buiten, waar je in een speels bad terecht komt. Niet zomaar een bad, een fijn multifunctioneel bad.  Je kunt er bubbelbanken, er is een sproeier, er zijn bubbels en zelfs in de hoek – als verrassing – een kleine, maar fijne stroomversnelling. Omliggend vind je een kleine ligweide, nu nog verboden terrein, want de mannetjes van de groen- en tuindienst hadden er vakkundig een rood-wit-lint omheen gespannen.

Een eindoordeel van deze Aqua Mundo; het is niet de grootste, maar zeker wel een van de mooiste!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.