Persbericht l Center Parcs voltooid grootste toeristische project in Europa

– PERSBERICHT –
Domaine des Trois Forêts voldoet aan hoogste milieustandaarden
CENTER PARCS VOLTOOIT GROOTSTE TOERISTISCHE PROJECT IN EUROPA

Rotterdam, 8 februari 2010 – Center Parcs opent in mei 2010 de deuren van het grootste toeristische project in 2010 in Europa: Domaine des Trois Forêts in de bosrijke omgeving van Moselle / Lorraine in Frankrijk. Met de opening van het vierde park van Center Parcs in Frankrijk is de geboorte van een volledig nieuwe generatie vakantieparken een feit. Op een uitgestrekt terrein van 435 hectare verrijst een ecologisch en biodivers park, dat volledig is ingebed in de omringende natuur. Het ‘groene hart’ van het park – dat niet minder dan 80 hectare omvat – bestaat uit een ongerept bosgebied dat de natuurlijke leefomgeving is van talrijke dieren. In alle ontwerpen – van de cottages tot de Aqua Mundo en Market Dome – is gebruikgemaakt van de nieuwste ecologische inzichten. Les Trois Fôrets voldoet dan ook aan de hoogste milieustandaarden.

Les Trois Forêts moet gaan gelden als dé benchmark voor toekomstige bouwactiviteiten van Center Parcs. Het park is een ecologisch en biodivers park. Zo zijn alle cottages en centrale faciliteiten uit hout en glas vervaardigd en door hun glooiende en organische lijnen in perfecte harmonie met de natuurlijke omgeving. De investering in het park – dat een oppervlakte van 435 hectare beslaat – bedraagt 250 miljoen euro. In Les Trois Forêts verrijzen 800 moderne eco-cottages die harmonieus opgaan in het omringende uitgestrekte bosgebied. Gasten kunnen nu al een verblijf boeken in het park.

Voortrekkersrol
In navolging van de succesvolle relatie tussen het Wereld Natuur Fonds en Center Parcs in Nederland is Les Trois Forêts een samenwerking aangegaan met het World Wildlife Fund (WWF) in Frankrijk. Het is bovendien het eerste park waar bij de bouw en exploitatie wordt gekozen voor duurzame ontwikkeling met certificering volgens de Franse HQE-norm[1]. De extra investeringen voor het verkrijgen van de HQE®-norm voor deze duurzaame bouw bedragen ongeveer 8 procent van de investeringskosten. Hiermee geeft Center Parcs invulling aan haar ambities een voortrekkersrol te spelen op het gebied van duurzaam ondernemen.

“Wij zijn er trots op dat alle cottages en centrale voorzieningen van Les Trois Forêts door het onafhankelijke controle-instituut Certivea met de HQE®-norm zijn gecertificeerd. Dit toont aan dat tijdens de bouw uitsluitend gebruik is gemaakt van milieuvriendelijke materialen en toepassingen. Vanaf de opening zal de CO2-voetafdruk van Les Trois Forêts ook aanzienlijk gereduceerd worden dankzij de energie die geleverd wordt via een biomassa-warmtecentrale”, vertelt James Mennekens, Managing Director van Center Parcs Europe. “Duurzaamheid is van meet af verankerd in onze bedrijfsvoering. Zo waakt Center Parcs voor een goed ecologisch evenwicht en stimuleert zij biodiversiteit in haar parken met een beleid gericht op een verantwoord water- en bosbeheer. Hierbij hebben we altijd een voortrekkersrol vervuld. Zo was Center Parcs de eerste in haar branche die de ISO 14001-certificering kreeg toegekend. Samen met de nieuwe certificeringen verplicht dit ons tot het voortdurend bewaken en verbeteren van onze milieuprestaties.”

Bosbeheer
De landschapsarchitecten werken nauw samen aan een optimale inrichting van het park. Hierbij houden zij nadrukkelijk rekening met de bescherming van bestaande bossen met 10 tot 80 jaar oude sparren en beuken. Bij de inrichting van het natuurgebied – dat tijdens een storm in 1999 werd beschadigd – wordt met het oog op de bescherming van het natuurlijke leefmilieu zoveel mogelijk gebruikgemaakt van bestaande wegen. Ook worden bestaande ecologische corridors en groenstroken behouden. Centrale voorzieningen als de Aqua Mundo en Market Dome worden gebouwd in gebieden die al ontbost zijn door de storm. Het kappen van bomen en andere begroeiing wordt strikt beperkt tot een strook van enkele meters rond cottages en faciliteiten. Dit hout wordt bovendien hergebruikt, onder meer in de lokale bouwindustrie. Verder zijn ter bevordering van biodiversiteit nieuwe waterpartijen gecreëerd.

Ecologisch bouwen
De houten constructie van de cottages maakt de CO2-voetafdruk van het omvangrijke bouwproject fors kleiner. Zo staat 1 m³ bewerkt hout gelijk aan een CO2-reductie van één ton. Bij de productie van houtmaterialen wordt 4 keer minder energie verbruikt dan bij beton en 60 keer minder dan bij staal. Center Parcs ziet er bovendien op toe dat geen tropisch hout wordt gebruikt, maar dat het hout afkomstig is uit bossen in Frankrijk en andere Europese landen, waaronder Finland. Dit hout is PEFC-gecertificeerd, het keurmerk voor een duurzaam bosbeheer in Europa. Vooruitlopend op regelgeving die in 2010 van kracht wordt, wordt bij de bouw van de cottages gewerkt volgens de THPE-norm en worden de huidige wettelijke thermische eisen met 20 procent overtroffen. Doel is het energieverbruik voor verwarming, warm water en verlichting te beperken door:

• uitbreiding van de isolatie tegen de buitenmuren met 5 centimeter
• dubbel glas met een lage emissiefactor en argonlaag
• aanbrengen van mechanische tweerichtingsventilatie met warmte terugwinning
• vloerisolatie- en verwarming
• paarverlichting en huishoudelijke apparatuur klasse A

Energiebeheer
Heel bijzonder is dat de warmtevoorziening van de centrale faciliteiten – het zwembad en de Market Dome – afkomstig is van een biowarmtecentrale, waarbij hout uit de bossen van Moselle / Lorraine de belangrijkste verbrandingsbron is. Deze methode voorziet in ruim 90 procent van de totale warmtevoorziening van de centrale faciliteiten in het park. Doordat er geen sprake is van fossiele brandstoffen levert dit een beperking van de jaarlijkse CO2-uitstoot op van ruim 4.400 ton. Ook hier gaat Center Parcs verder dan de wetgever verplicht.

Om het energieverbruik in de Market Dome te minimaliseren, is de grotendeels houten constructie voorzien van duurzame thermische bekleding en wordt natuurlijke ventilatie toegepast. In de Aqua Mundo levert isolatie van het versterkte dak een forse energiebesparing op en is eveneens sprake van natuurlijke ventilatie. Een aantal barrières in de vorm van speciaal aangelegde heuvels dekt de wanden af en zorgen ervoor dat minder energie verloren gaat.

Waterbeheer
Er is ook veel aandacht besteed aan een doelmatig waterbeheer. Zo zijn de cottages voorzien van waterbesparende voorzieningen in toiletten en douches. Het water van de buitenbaden van de Aqua Mundo wordt ’s nachts in buffertanks opgeslagen, hetgeen jaarlijks een besparing van 1.020 MWh oplevert. Verder wordt spaarzaam omgegaan met het zwembadwater door toepassing van omgekeerde osmose. Een proces waarmee 60 procent van het weggespoelde water uit de zwembadfilters wordt hergebruikt, wat neerkomt op een besparing van 20.000 m³ water per jaar. Bovendien zijn duurzame regenwaterbeheertechnieken gebruikt bij het aanleggen van de regenwateropvangvijvers voor gebruik in het recreatiemeer en bij het aanleggen van wadi rond de cottages zodat het water door grindbeddingen op een natuurlijke manier door de bodem kan worden opgenomen.

Center Parcs Europe
Center Parcs Europe bestaat uit Center Parcs en Sunparks en is onderdeel van de Pierre & Vacances Center Parcs Groep. Pierre & Vacances is Europees marktleider in vakanties dicht bij huis. De Groep bestaat uit zeven elkaar aanvullende toeristische producten en diensten: Center Parcs, Sunparks, Pierre & Vacances, Adagio City Aparthotel, Maeva, Hôtels Latitudes en Citéa. De Pierre & Vacances Center Parcs Groep beschikt in Europa over 49.000 vakantie-appartementen en -huizen. In 2008 verwelkomde de Groep ruim 7,3 miljoen gasten en realiseerde in het boekjaar 2008 / 2009 een omzet van € 1.451 miljoen.

– EINDE PERSBERICHT –

l Meer Trois Forêts?
Alles overzichtelijk op een rijtje, bekijken rondom Center Parcs’ nieuwste trots nabij Lorraine op het Franse Vasteland? Onder de noemer ‘Blik op Trois Forêts’, vind je werkelijk alles rondom dit ‘park van de toekomst’. Benieuwd? Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.