Klimaatbundel door kinderen overhandigd aan Tweede Kamer

Kids Climate Conference draagt actief steentje bij aan klimaatproblematiek

Capelle aan den IJssel, 29 oktober 2014 – Gisteren heeft een zestal jonge deelnemers van de KidsClimate Conference (KCC) 2014 de Klimaatbundel overhandigd aan de Tweede Kamer. In deze bundel worden diverse stellingen aangedragen omtrent het hoofdthema van deze derde KCC editie: ‘zorg voor het water’, waarbij de nadruk lag op schone zeeën en oceanen.
image006
De twaalf aangeboden stellingen zijn het resultaat van een reeks workshops die van 19 t/m 21 september 2014 werden gehouden tijdens de Kids Climate Conference in Center Parcs Het Heijderbos, op initiatief van het WNF en Center Parcs.

 

De klimaatbundel is overhandigd aan de voorzitter van de Tweede Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu, de heer Van Dekken. De deelnemers van de Kids Climate Conference willen hiermee het evenement onder de aandacht brengen bij de politiek en ervoor zorgen dat hun ideeën worden omgezet tot een concrete aanpak.

 

“Kids Climate Conference is een schitterend initiatief, aangezien de kinderen de toekomst hebben. Het is een briljante manier om kinderen bewust te maken van het milieu, hier moet zeker mee worden doorgegaan”, aldus de heer Van Dekken. Ook de deelnemers, die optreden als ambassadeurs van Kids Climate Conference, hebben de overhandiging als positief ervaren. Mandy Hartevelt (11) uit Rijnsburg: “ik vind dat de ministers nog meer aan het milieu kunnen doen en dat ze onze stellingen hiervoor kunnen gebruiken. Dit waren ideeën die alle deelnemende kinderen erg belangrijk vonden. Ik vind het belangrijk dat als ik groot ben, de zeeën en rivieren nog steeds schoon zijn.”

 

Internationale uitbreiding

De Kids Climate Conference is een succesvolle formule gebleken voor de perceptie van kinderen en het klimaat. Na een zeer geslaagde derde editie dit jaar krijgt KCC een internationaal vervolg. De vierde editie zal in 2015 plaatsvinden in Duitsland en Frankrijk. In 2016 staat weer een Nederlands-Vlaamse editie op het programma.

 

De 12 Stellingen:

1.      Een jeugdbeweging oprichten: “Jongeren voor Natuur” (JvN), waar alle activiteiten draaien rondom de natuur. Hier, bij KCC, zitten al 150 geïnteresseerde kinderen.

2.      Beste leiders van de wereld; in elk land moet er een kinderklimaatconferentie komen.

3.      Alle rivieren komen uit in de zee en dienen een soort “zeef” te krijgen, waardoor het plastic afval tegengehouden wordt en niet in de zee terecht komt. Dit plastic kan dan herbruikt worden.

4.      Plastic opnieuw waardevol maken door er meer spullen van te maken. Zo zullen mensen vrijwillig plastic uit de zee vissen voor hun bedrijfje, want de mens van tegenwoordig denkt alleen maar aan geld.

5.      Zeven aan een veerboot bouwen.

6.      Verpakkingen maken, die oplossen in zout water.

7.      Kinderen moeten hun ouders motiveren om meer streekproducten te kopen en moeten zelf mee boodschappen doen.

8.      Het water van de douche ook gebruiken voor het toilet.

9.      Per straat een eigen moestuin, een koe, een aantal kippen en een boomgaard.

10.    Een mechanisme maken om onderwater afval op te rapen.

11.    Elektrische boten maken, zodat er minder boten met olie varen; want olie in de zee is slecht voor de vissen.

12.    Milieu moet een vak worden op de middelbare school.

Hieronder de compilatie van De Kids Climate Conference 2014.

https://www.youtube.com/watch?v=hb5n7k9Ft_c

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.