In De Kijker | Aqua Mundo Park Bostalsee

| Aqua Mundo
| Niet de grootste, wel een van de mooiste

Ja, na Les Trois Forets waren we toch wel een beetje verwend hoor. Want wat je daar te zien krijgt, aan stukje prachtig zwembad, is bijna niet meer te overtreffen. Maar toch moet de Franse proeftuin in Moselle uitkijken, wat Park Bostalsee hijgt het bad gevaarlijk in de nek. Nee inderdaad, er is geen wildwaterbaan, geen grote stroomversnelling en geen koepel. Dat klinkt allemaal wel erg negatief, dus snel door naar het positieve, het is een pareltje voor het oog. En dat zie je gelijk wanneer je ook maar een pootje(badend) in het bad hebt gezet. De atmosfeer is tropisch, misschien nog iets te, maar misschien zijn wij na dat druilerige zomerweer gewoon niets meer gewend. Het bad mag dan misschien niet de grootste zijn, maar is toch echt – met recht – 1 van de MOOISTE! En dat mag best in hoofdletters.

Ondanks dat het van origine eigenlijk een Sunparks-bad zou worden is er bij de bouw van deze Aqua Mundo nog flink gesleuteld aan de invulling ervan. Want zoals wij dat weten is een Sunparks-bad er niet zomaar eentje van Center Parcs. De architect heeft met de handen in het haar gezeten toen de hogere mannetjes op het idee kwamen dat er toch echt planten, des Center Parcs’, in het bad moesten. Maar kosten nog moeite zijn gespaard en voila dan krijg je zoiets als dit! Er was ook nog een probleempje, de constructie. Want een beetje tropische planten, Jean Henkens – de huisbiloog van de parken – heeft weer prachtige exemplaren laten overschepen uit Thailand en omgeving, hebben zonlicht nodig, veel zonlicht. Daar was de voormalige dakconstructie niet op beraamd. Letterlijk niet. Dus moest het anders. Delen van het dak die voorheen recht liepen, werden omhoog geplaatst en zo ontstonden de raampartijen die je nu in de dakconstructie ziet.

Het bad dus, prachtig aangekleed! Ook hier is duidelijk te merken dat we te maken hebben met een Aqua Mundo 2.0, eentje die niet meer te vergelijken is met die van het Heijderbos. Daar heb je grote natuurstenen tegels en vaak wat snoezelige hoekjes, hier ziet er allemaal tip-top uit! Wanneer je binnenkomt loop je meteen op een Balieense tempelpoort die gelijk aan de Eemhof doet denken. Geen recplica want deze is geheel voor het park door vakmensen – uit echte steen – uitgehakt! Hetzelfde geldt voor de 30 verschillende lichtbronnen in het bad, deze staat in de plantenbakken naast de looppaden. De detailspotter had het allang gezien, maar ook voor de rest, dat zijn 30 unieke uit steengehouwen beeldjes. Er is er een enkele hetzelfde! Ieder verlichtingsbeeldje is met zorg en naar hand van Jean Henkens precies zo uitgehouwen.

Het golfslagbad mag dan misschien recht zijn, maar vervelen doet het zeker niet. De robuuste, bijna Stone Henge achtige beelden die over het behoorlijke golven loeren, geven het bad gelijk sfeer. Dat geldt helemaal voor de sfeervolle schildering net achter het golfslagbad, die letterlijk de zon de Aqua Mundo binnenhaalt, deze stelt namelijk de schittering voor van een zon die langzaam wegzakt. Prachtig hoor!

Snelheids-duivels kunnen terecht in de afzonderlijke glijbaan-toren, die naar ons idee, beter is weggewerkt dan waar ook. Niet zo gek, er is een geheel aparte ruimte voor, maar dan nog. In een loeiachtig grote ruimte monden drie glijbanen uit, met twee trappenhuizen naar boven. Twee banden glijbanen, eentje geheel donker, de ander rood met versnellingsstukken, de Aqua Racer, zijn onze favorieten. De middelste de gele, eigenlijk de glijbaan met de ratjetoe aan kleuren, is ook niet zomaar een buis, maar heeft unieke schilderingen aan de binnenzijde!

Ook hier een WaterPlayHouse, zij het een beschaafdere variant, dan dat we eerder hebben gezien. Compacter, kleiner en daar is ‘ie weer, moderner! Uniek aan deze is dat hij er niet droog bij staat, maar enkele centimeters in het water, naar verluidt zou dat voor kinderen nog meer dolle pret opleveren. Ook hier zo’n fijne emmer die om de zoveel tijd omzwiept, al is het hier gokken door de afwezigheid van geluid bij het ‘moment suprême’.  Hiernaast nog een klein Kinder-Doe-Bad met voldoende zitgelegenheden voor oplettende ouders. Daarachter bevindt zich het buitenbad, expres niet aan het golfslagbad vast, want zo blijft het bij onstuimig weer gewoon mogelijk in grote delen van het bad nog gewoon te kunnen zwemmen. Omringd door al behoorlijk grote tropische planten ga je door de flappen naar buiten, waar je in een speels bad terecht komt. Niet zomaar een bad, een fijn multifunctioneel bad.  Je kunt er bubbelbanken, er is een sproeier, er zijn bubbels en zelfs in de hoek – als verrassing – een kleine, maar fijne stroomversnelling. Omliggend vind je een kleine ligweide, nu nog verboden terrein, want de mannetjes van de groen- en tuindienst hadden er vakkundig een rood-wit-lint omheen gespannen.

Een eindoordeel van deze Aqua Mundo; het is niet de grootste, maar zeker wel een van de mooiste!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.