BREAKING: Center Parcs bouwt Maasvallei- park alsnog!

Het was toch even schrikken hoor, zo vroeg op de morgen. Maar het stond er toch echt. ‘Center Parcs gaat vakantiepark uitbouwen van Terhills, het project aan de mijn terrils en grindplassen in Lanklaar bij Maasmechelen’. Onze oren flapperde een beetje, maar er ging ook een belletje rinkelen. Verrek, dit park lag in 2007 al op de tekentafel en er waren zelfs al de eerste funderingen in het nog af te bouwen park aanwezig! Het 395 hectare gebied zag eruit als dat in de betere film met zijn mijnschachten en ondergrondse stelsels. Dat park dat het derde officiële Belgische park moest worden, die? Ja inderdaad! Center Parcs kocht de grond, maar zag achteraf toch af. Iets met de vakantiemarkt die op instorten zou staan. Nu, zes jaar later, staat Center Parcs er heel anders voor en heeft er zin an! En wij ook alvast.

| TV-Limburg schonk ook een klein minuutje aan het nieuws
http://www.tvl.be/nl/2013-07-02/center-parcs-heeft-interesse-in-eisden/#.UdMdqz55w_G

Center Parcs gaat het vakantiepark uitbouwen van Terhills, het project aan de mijnterrils en grindplassen in Eisden/Lanklaar (Maasmechelen/Dilsen-Stokkem). Terhills krijgt een vakantiepark dat gericht is op het Nationaal Park Hoge Kempen. Tegen 2017 moet het klaar zijn.

Onze redactie vernam het nieuws tijdens de opening van Park Bostalsee in Saarland. LRM, eigenaar van de gronden, en de directie van Center Parcs Europa willen het nieuws nog niet bevestigen vooraleer de laatste horden zijn genomen, maar de plannen voor het nieuwe complex liggen al op de tekentafel.

“Center Parcs gaat dit zeker doen”, zegt hun bioloog en landschapsarchitect Jean Henkens. “We gaan er een project van maken dat Limburg waard is. Het wordt een plek waar je kunt herbronnen.”

“Duurzaam resort”

Bij LRM reageert algemeen directeur Stijn Bijnens verheugd op de interesse van Center Parcs. “Het concept is voor ons superbelangrijk. Het moet een duurzaam resort worden voor het Nationaal Park en mag geen tewerkstelling kosten aan andere vakantieparken in onze provincie.”

 Bron: http://www.hbvl.be/limburg/maasmechelen/center-parcs-bouwt-complex-in-eisden.aspx#.UdJ8pDxjhoo.twitter

Het grootschalig project op de voormalige mijnterreinen van Eisden (Maasmechelen) krijgt steeds meer vorm. De investeringsmaatschappij LRM praat met Center Parcs om er tegen 2017 een bungalowpark te bouwen. Daarnaast wordt op de site ook ruimte voorzien voor woningen en kmo’s en wordt 5.300 m² beschikbaar gesteld voor retail, die voornamelijk zal zijn afgestemd op outdoor-activiteiten.

Het hele project, dat tussen het outletdorp Maasmechelen Village en het natuurpark Hoge Kempen ligt, krijgt de naam Terhills mee. De opbouw ervan vergt een globale investering van 150 miljoen en zal werkgelegenheid moeten verschaffen aan 1.250 mensen

Het grootste deel van het projectdomein van 370 ha wordt ingenomen door een vakantiepark met 650 verblijven en een zone voor buitensporten als BMX, tennis, golf en waterski. Voor dat vakantiepark wordt nu onderhandeld met Center Parcs. Met de parken Erperheide in Peer en De Vossemeren in Lommel heeft het al twee gelijkaardige parken in de buurt, maar de LRM verwacht dat het nieuwe park andere accenten zal krijgen om kannibalisme tussen de parken te vermijden.

Center Parcs was overigens twintig jaar geleden al kandidaat om er een vakantiepark te bouwen, maar toen het bedrijf werd overgenomen door Scottish & Newcastle verschoven de prioriteiten naar Engeland. Nu krijgt de vakantiegroep er dus een herkansing.

Ook retail, kmo-zone, hotel en woningen

Naast het recreatiedeel wordt een deel van de mijnterreinen voorbehouden voor de vestiging van kmo’s. Voorts komen er honderd woongelegenheden, wordt er een hotel gebouwd en komt in het projectgebied de hoofdtoegang tot het Nationaal Park Hoge Kempen, een natuurgebied van 5.000 ha.

Op retailvlak voorzien de initiatiefnemers ruimte voor zaken die zich kunnen integreren in de activiteiten in het Park Hoge Kempen, met dingen die men er eerst kan proberen en nadien kan kopen. Het is dus niet de bedoeling dat er outlets komen. Decathlon heeft zich al van een grote winkel op het domein verzekerd.

 

Terhills.com, de website van het voormalige mijngebied, heeft vooral geen blad voor de mond en deelt nogal het nodige. Er zou een Fitness-complex komen een joekel van een vrijetijdscentrum en een aardig zwembad!

Het vakantiepark beslaat circa 75 hectare ten noorden van de Hoeveweg, uitgestrekt tot aan de N75 met een ongeveer 600 meter waterkant met uitzicht op het hoofdmeer. In zijn totaliteit bestrijkt het Vakantiepark ca. 100 hectare, zowel ten noorden als ten zuiden van de Hoeveweg.

Een belangrijk principe tijdens de ontwikkeling van het master plan was het minimaliseren van de hoeveelheid te rooien bomen en de visuele impact van het project, in het bijzonder gezien vanuit de lange terril.

Hoofddoel is om een project te creëeren dat in harmonie is met zijn bosrijke omgeving en  gasten de mogelijkheid biedt zich verbonden te voelen met de natuur.

Er wordt een gevarieerde mix van woongelegenheden voorgesteld voor twee, vier en zes bezoekers.

De voorziening van een breed scala aan recreatieve activiteiten zal toelaten om bezoekers aan te trekken, ongeacht het weer of het seizoen.

Het park zal ecologisch verantwoorde beginselen toepassen, waaronder duurzame vormen van vervoer en het autovrij houden van de bungalows in het bos.

Bosbungalows
Deze bungalows te midden van de uitgestrekte bossen  zullen variëren in grootte van 65 m² voor 2 personen, 80 m² voor 4 personen en 110 m² voor 6 personen. Boomhuizen kunnen een spannende accommodatie voor grotere groepen bieden.

Waterbungalows
Deze luxueuze bungalows aan het meer zijn gericht op het zuiden en kijken uit over het hoofdmeer. Elke schiereilandje heeft plaats voor 10 tot 20 woongelegenheden, variërend in grootte van 65 m² tot 100 m².

De architectuur van de bungalows zal eigentijds en licht zijn, met glazen gevels voor een ononderbroken uitzicht op het meer. De bungalows kunnen beschikken over een eigen privé dompelbad en bubbelbad in de openlucht.

Centrale Voorzieningen
Met een vakantiepark dat het hele jaar geopend zal zijn, is een ruim aanbod aan indoor faciliteiten  essentieel. De centrale voorzieningen van het resort zijn gegroepeerd met uitzicht op het hoofdmeer en kunnen o.a. volgende faciliteiten omvatten:

 • Restaurants, lounges en bars
 • Superette
 • Biljart/ pool zaal
 • Bowlingbaan
 • Dancing/Entertainment ruimte
 • Squash- en badmintonbanen
 • Spa, sauna, stoombad en massage (in het Wellnesscentrum)
 • Fitness en schoonheidssalon
 • Overdekt zwembad

Wellnesscentrum
Het spa en wellnesscentrum is gelegen in het zuiden van het vakantiepark temidden van de unieke flora en fauna in een omgeving van rust . Het centrum zal naast de gasten van het vakantiepark en hotel ook bezoekers aantrekken die 1 of meer dagen wensen te komen genieten van de uitgebreide spafaciliteiten met o.a. sauna’s, stoombaden, relaxatieruimten.

Bron: terhills.com

Grotefoto-CDURNZO6Grotefoto-TVHNYAJJGrotefoto-NUWTV3KYGrotefoto-QCG6XLGWGrotefoto-HJGYVJWK

Een reacti

 1. Florian Smolders

  Zijn de oude funderingen nog terug te vinden nu dat het huidige park er staat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.