Terhills Resort geeft tropische bomen een tweede leven

Capelle aan den IJssel, 16 april 2021 – Deze week is het startsein gegeven voor de beplanting van de Aqua Garden in het Belgische vakantiepark ‘Terhills Resort by Center Parcs’. In dit prachtige zwembad met infinity-pool krijgen tropische bomen uit Thailand, Cambodja en Laos een tweede leven. Op basis van een unieke methode wordt nieuw leven geschonken aan bomen die in hun oorspronkelijke habitat niet hadden kunnen overleven. Zodra het project is voltooid, staat de Aqua Garden garant voor een bijzondere zwembeleving in een prachtige tropische tuin. Terhills Resort is een project van LRM en wordt beheerd door Center Parcs.

 

De Aqua Garden wordt opgesierd met tientallen tropische planten en bomen. De meeste bomen zijn 45 tot 150 jaar oud. Een prachtig pronkstuk is een 145 jaar oude Bengaalse vijgenboom uit Thailand. Bijna anderhalve eeuw stond hij op een rots totdat de wortels de rots kapot drukten. “We vonden deze boom op het juiste moment, want zonder deze houvast was de boom ten dode opgeschreven”, vertelt Jean Henkens, die al meer dan 40 jaar de landschapsarchitect van Center Parcs is.

 

Natuurlijke monumenten

Henkens omschrijft de collectie tropische bomen in de Aqua Graden als 32 ‘natuurlijke monumenten’ die een nieuwe kans op leven krijgen: “De bomen komen allemaal van locaties waar ze niet meer konden blijven staan, soms als gevolg van akkerbouw, soms door stedenbouw. In 2016 hebben we een start gemaakt met de selectie van de bomen voor Terhills Resort. In de afgelopen dertig jaar hebben we op een vergelijkbare manier vele honderden tropische bomen zorgvuldig verplaatst en geplant in onze zwembaden, zodat onze gasten er nog tientallen jaren van kunnen genieten. Voor Terhills Resort hebben we echt een unieke verzameling geselecteerd die hier een nieuwe habitat krijgen.”

 

Om de tropische bomen een tweede leven te geven, wordt nauw samengewerkt met lokale telers om deze op een verantwoorde en zorgvuldige manier naar Europa te transporteren. Henkens: “We vinden het belangrijk dat we de bomen een kans geven om verder te leven, maar ze zomaar uit de grond halen en naar Europa verschepen, zouden ze niet overleven. Daarom laten we de bomen door lokale telers op deze reis voorbereiden; het duurt soms jaren om ze sterk genoeg te maken en de wortels en bladkronen te laten herstellen. Nadat ze uit dit bomenhospitaal zijn gekomen worden ze in speciale klimaatcontainers verscheept.”

 

‘Groen’ in alle opzichten

Eind mei wordt Terhills Resort officieel geopend. De eerste gasten worden dan verwelkomd in een autovrij park dat in harmonie met de natuurlijke omgeving is gebouwd. Het restafval dat afkomstig is uit de mijntijden is groen gemaakt door middel van hydroseeding en aanplanting en bieden inmiddels ruimte aan talrijk bomen en dieren. Door het park is een bosrivier aangelegd, zodat bomen verderop van het water weer revitaliseren. Ongeveer de helft van de energie in het park wordt opgewekt door een drijvend zonnepark. Het dak van de Country club en Aqua Garden zijn volledig groen en zorgen zo voor extra isolatie. Verder zijn alle cottages gemaakt van duurzame materialen en is bij de bouw samengewerkt met lokale toeleveranciers.

 

Een park met een eigen identiteit

De opzet en inrichting van Terhills Resort verschilt van de parken die de naam ‘Center Parcs’ voeren. Zo is gekozen voor een eigen identiteit binnen het aanbod van Center Parcs met de naam ‘Terhills Resort by Center Parcs’. Het resort is kleinschaliger van opzet en alles draait om de harmonie tussen mens en natuur. Dat kan door te genieten op het strand of een bootje te huren om vanaf de cottage over het prachtige meer te varen. Ook wandelen in de bossen van het Nationaal Park of het deelnemen aan een van de natuurgeoriënteerde workshops passen goed bij de kernwaarden van het resort. Terhills Resort telt 250 cottages die zorgen voor een premium vakantiebeleving. De cottages zijn beschikbaar in twee luxeniveaus: VIP en Exclusive. Deels beschikken ze over een eigen steiger en de Exclusive cottages hebben een eigen sauna. De Country Club – een prachtig gebouw met een panoramisch uitzicht over het meer – herbergt alle centrale faciliteiten: een culinair restaurant met verwarmd terras, een kleine supermarkt, een indoor speeltuin, een Kids Club, een workshopruimte, het Cycle Center en de receptie. Ook biedt het toegang tot de Aqua Garden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.