Persbericht l Oudste, grootste en zwaarste boom vanuit de tropen geïmporteerd, op transport naar Frankrijk

– PERSBERICHT –
Center Parcs bouwt aan haar grootste jungle ooit
OUDSTE, GROOTSTE EN ZWAARSTE BOOM VANUIT TROPEN GEÏMPORTEERD OP TRANSPORT NAAR NIEUW PARK IN FRANKRIJK

Naaldwijk, 30 maart 2010 – De uiterst zeldzame Ficus Religiosa is vandaag bij de hoge kassen in Naaldwijk op transport gezet. Deze reusachtige en sacrale boom uit de Tropen is op weg naar haar nieuwe habitat: Le Domaine des Trois Forêts in Frankrijk. Hier verrijst de meest omvangrijke jungle die Center Parcs ooit heeft aangeplant. Het transport van de boom is onderdeel van een ‘groen konvooi’ van 1.400 tropische bomen die in 130 vrachtwagens van Naaldwijk naar Frankrijk worden vervoerd. De Ficus Religiosa – een kolos van ruim 10.000 kilo – is aan de oevers van de Mekong-rivier van een wisse dood gered. Hier was zij half in de rivier gezakt door oever-erosie en zou de boom bij de eerste de beste moesson zijn verwoest.

Het transport van de gigantische boom van ruim 500 jaar oud en een stamomtrek van 3 meter was geen sinecure. Zo is het oeroude gevaarte eerst met een enorme kraan neergelegd, waarna de bladkroon van de Ficus Religiosa is ingesnoerd en de tropische boom als een mummie is ingepakt. Onder het toeziend oog van Jean Henkens, bioloog en landschaparchitect van Center Parcs, is de boom in de vrachtwagen geladen, een ingewikkelde operatie van enkele uren. Vervolgens gaf Henkens groen licht aan het bijzondere transport dat morgenochtend de plaats van bestemming bereikt. Het reisdoel is
Le Domaine des Trois Forêts – het vierde park van Center Parcs in Frankrijk – dat in mei zijn deuren opent. Meer nog dan in andere parken staat hier het tropische groen centraal. De tropische bomen en planten zijn afkomstig uit Zuidoost-Azië – Cambodja, Laos, Birma en Thailand – en zijn tussen 4 en 13 meter hoog.

Zorgvuldige selectie van tropisch groen
De selectie van het tropisch groen in Zuidoost-Azië ging vergezeld van de grootste zorgvuldigheid. De jungle is dan ook geen onbekend terrein voor de groenspecialisten van Center Parcs, de grootste importeur van tropisch groen in Europa. “Vooraf zijn onze groenspecialisten zelf de jungle ingegaan. Hier hebben zij de bomen voorzichtig uitgegraven en uitsluitend exemplaren geselecteerd waarvan het voortbestaan is gegarandeerd”, legt Henkens uit. “Tijdens de zeereis zijn de bomen in rusttoestand gebracht met behulp van ingespoten stollingselementen. Hierdoor raken ze in een coma en wordt de voedselstroom van de wortels naar de bladeren gedurende een reistijd van ongeveer 4 à 5 weken stilgelegd.”

Henkens zet zich al 20 jaar in voor een verantwoord beheer van de bijzondere flora en fauna in de parken van Center Parcs. “Bij Center Parcs creëren we vakantiebiotopen, waar mens en natuur hand in hand gaan. Met als belangrijkste uitgangspunt respect voor de biodiversiteit van flora en fauna”, vertelt hij. Het park Les Trois Forêts is hierop geen uitzondering. Henkens: “Ik heb mijn kennis en ervaring volop benut om een plan te ontwerpen waarin de tropische gewassen in hun nieuwe omgeving tot volle wasdom kunnen komen. Zo hebben we voordat de bomen zijn ingescheept onderin de stammen een hormoon geïnjecteerd. Hierdoor raken de bomen in een soort winterslaap en kunnen zij de koude overtocht overleven. Bovendien is bij alle bomen een bodemmonster genomen. We hebben deze monsters stuk voor stuk verzorgd, geconcentreerd en in de kluit van elke individuele boom toegevoegd. Hierdoor hebben de bomen de organismen die ze in de natuur nodig hebben ook straks binnen handbereik.”

Kweekvijver van tropisch groen
Na de lange boottocht uit Azië acclimatiseerden de bomen tussen vijf en negen maanden in gespecialiseerde kassen in Naaldwijk. “In deze kassen kunnen we niet alleen spelen met temperatuur en luchtvochtigheid. Bovendien hangen bovenin de nokken doeken waarmee we schaduw kunnen maken om de bomen te laten wennen aan de nieuwe leefomstandigheden”, aldus Henkens over het unieke karakter van de nursery in Naaldwijk. “Er is geen ander land ter wereld waar zich kassen bevinden met de technologische mogelijkheden het klimaat elke dag aan te passen. Bovendien zijn er experts werkzaam die zijn gespecialiseerd in het onderhoud, voeden en water geven van deze bijzondere tropische vegetatie.”

In Les Trois Forêts worden de bomen zone voor zone aangeplant. “De jungle van Les Trois Forêts kent straks tal van juweeltjes en dat beperkt zich niet alleen tot de zeldzame tropische bomen en planten. Wat te denken van bloemen die om de paar dagen van kleur wisselen of lianen die in het wild tot wel 70 meter hoog kunnen worden? Of lianen die per dag wel 10 centimeter groeien en die je dus als het ware voor je ogen ziet groeien. Ook erg bijzonder zijn de geurplanten die heerlijke geuren verspreiden: van koffieachtig tot jasmijn of citroen. Ik heb deze bijzondere geurplanten ooit gekregen van een plantkundige die geurplanten kweekte voor topparfums als Chanel. Deze planten zijn straks het park terug te vinden en wie deze tegelijkertijd ruikt, kan dus een Chanel 5-achtige ervaring krijgen…”

Overweldigende jungle
Meer nog dan in andere parken staat in Les Trois Fôrets het tropische groen centraal. De Aqua Mundo – een uitgestrekte waterwereld van ruim 5.000 m² boordevol bruisende activiteiten – bestaat uit drie zones: een bamboejungle, een kokospalmenbos en een nevelbos. De duizenden bomen uit Laos, Vietnam, Thailand en Cambodja vormen samen een Aqua Jungle: een tropisch oerwoud waar de begroeiing het gebouw heeft overgenomen.

De Grande Serre, zoals de Market Dome in het park wordt genoemd, doet niet voor de Aqua Mundo onder. Ook hier worden gasten verrast door een overweldigende jungle en een spectaculaire collectie van subtropische en tropische soorten. Onder de immense transparante koepel van de Market Dome wanen gasten zich in exotische, warme oorden. In deze weelderige omgeving kunnen zij op hun gemak rondstruinen of boodschappen doen.

– EINDE PERSBERICHT –

l Meer Trois Forêts?
Alles overzichtelijk op een rijtje, bekijken rondom Center Parcs’ nieuwste trots nabij Lorraine op het Franse Vasteland? Onder de noemer ‘Blik op Trois Forêts’, vind je werkelijk alles rondom dit ‘park van de toekomst’. Benieuwd? Klik dan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.