‘Ontspannen met reewild en vossen in de bossen van Hattigny’ : Les Trois Forêts

In de bosrijke omgeving van de Franse regio Moselle-Lorraine heeft Center Parcs ‘het grootste en groenste vakantiepark van Europa’ geopend. Het Domaine des Trois Forêts beslaat 435 hectare. In het ‘groene hart’ ervan loopt reewild rond en huizen vossen met hun jongen. ‘Je gelooft je ogen niet’, zegt landschapsarchitect Jean Henkens van Center Parcs Europe.

Het lijkt in scène gezet, maar het is echt: reewild komt ’s morgens rond half zes even gluren naar de cottages aan de overkant van het riviertje van het nieuwe vakantiepark Les Trois Forêts in Hattigny, Frankrijk.

Met de opening in het gehucht Hattigny van het vierde park in Frankrijk is volgens Center Parcs ‘de geboorte van een volledig nieuwe generatie vakantieparken een feit’. Het is ‘vollediger dan welk ander park ook’ ingebed in de omringende natuur. Ecologie en biodiversiteit speelden bij ontwerp en bouw een hoofdrol.

Groener dan groen
‘We zijn hier groener dan de groenste normen van de Franse overheid. Dat doen we op dit moment niet in de eerste plaats voor de gast of voor de marketing. Het is vooral omdat we denken dat het voor de toekomst keihard nodig is’.

Ongerept bosgebied
Het ‘groene hart’ van het park -dat niet minder dan 80 hectare omvat – bestaat uit een ongerept bosgebied dat de natuurlijke leefomgeving is van talrijke dieren. Henkens: ‘Tot nu toe zijn zelfs de vossen en het reewild gebleven. We hopen dat ze dat ook in de toekomst blijven, want dan weten we helemaal zeker dat we het goed hebben gedaan hier’.

Eco-cottages
Gasten komen in Les Trois Forêts in het glooiende landschap van Le Pays des deux Sarres, zoals de streek heet, volledig tot rust. De ruim 850 moderne houten eco-cottages, ontworpen door Jean de Gastines, architect van het nieuwe Centre Pompidou in het nabije Metz, gaan harmonieus op in de natuur en zijn gebouwd van natuurlijke en duurzame materialen.

De houten eco-cottages zijn gebouwd op plekken waar een zware storm jaren geleden het bos vernielde. Veel bomen zijn blijven staan. De glazen pui naar ’t terras kan helemaal open en maakt je verblijf één met de natuur.

Investering
Met Les Trois Forêts was een een investering gemoeid van 250 miljoen euro.
Twintig procent daarvan is bijgedragen door de departementen Moselle en Lorraine. Die zijn, net als de 190 inwoners van het tot nu toe wat slaperige Hattigny, blij met de komst van het park en de 600 nieuwe banen die dat met zich meebrengt.

Op langere termijn is het positieve economisch effect voor de streek, dankzij de verwachte groei van het toerisme en van de bestedingen, nog veel groter. En dan mag het –zeker als het op deze verantwoorde manier gebeurt- zelfs in crisistijd wel wat kosten, vindt ook de Franse overheid.

Optimisme
Maar het zijn vanzelfsprekend vooral de gasten, die het hele jaar door het bestaansrecht van het prachtige nieuwe project moeten bevestigen. De vorig jaar aangetreden nieuwe hoogste baas van Pierre & Vacances Center Parcs Groep, Sven Bonet, is daarover optimistisch.

Overnachtingen
Hij rekent voor het eerste jaar op 350.000 gasten en tenminste een miljoen overnachtingen, wat neerkomt op een bezettingsgraad van zo’n 80 procent. Die bezoekers zullen voor het merendeel afkomstig zijn uit de nabije regio’s van Duitsland en Frankrijk. Maar voor zo’n 20 procent van de bezetting ook uit Nederland.

Sven Bonet, topman van de Pierre et Vacances Center Parcs Europe Groep (links) met bioloog en landschapsarchitect Jean Henkens die een belangrijk deel van de groene inrichting voor zijn rekening nam.

Ontdekken
‘Nederlanders houden ervan om nieuwe dingen te ontdekken. Dit hier is ons park van de toekomst, met daarin alles wat er op dit moment in deze sector trendsettend en vernieuwend is. Bovendien is de afstand goed te doen. In een uurtje of vijf, zes rijd je er vanuit midden-Nederland gemakkelijk naar toe’, zegt Erik van Essen, verkoopdirecteur Center Parcs Nederland en België.

Veel te bieden
Voor wie zich in één van de mooiste natuurgebieden van Europa met het hele gezin of met zijn tweeën sportief en natuurlijk wil ontspannen heeft Les Trois Forêts veel te bieden. Met alleen al 300 kilometer aan wandelpaden kun je te voet volop genieten van het gevarieerde landschap, met voor de liefhebber wijngaarden op een half uurtje rijden met de auto.

Uitvalsbasis
Bovendien is het park een prima uitvalsbasis naar eeuwenoude en altijd weer fascinerende steden als Metz, Nancy en Saarbrücken. En ook in de directe omgeving veel te zien en te doen. In Sarrebourg bijvoorbeeld, met een prachtig museum en een kapel met schitterend glas-in-lood van Frankrijks artistieke duizendpoot Marc Chagall.

Wandelen
Ook in het vakantiepark zelf valt zóveel te doen en te ontdekken, dat je er niet per se op uit hoeft, de omgeving in. Uren kun je wandelen in het uitgestrekte nabije bosgebied, met zijn voor de Moezelstreek kenmerkende boomsoorten. En in het riviertje er doorheen kun je prachtig varen, desnoods met een weinig energie vergende elektrische fluisterboot.

Overal hout
Hout is alomtegenwoordig in Les Trois Forêts. Niet alleen in de omringende natuur, maar óók als het belangrijkste materiaal voor de bouw en inrichting van de 850 cottages en de centrale faciliteiten. Van zeven zagerijen in de omgeving wordt het afvalhout gebruikt voor het stoken van een eigen biowarmtecentrale.

Die zorgt voor 90 procent van de totale warmtevoorziening van de centrale faciliteiten in het park. ‘Daardoor is dit het enige vakantiepark in de groep met iets dat lijkt op een fabrieksschoorsteen’, zegt bioloog Jean Henkens.

Het tropisch zwemparadijs is ook in Frankrijk de trekpleister van elk Center Parcs vakantieoord.

Veel aandacht is er besteed aan zorgvuldig omgaan met water. In de cottages zijn waterbesparende voorzieningen in toiletten en douches. En het water van de buitenbaden van het enorme ‘tropisch zwemparadijs’, hét paradepaardje Aqua Mundo, wordt ’s nachts in buffertanks opgeslagen om verlies aan energie tot een minimum te beperken.

Geen omkijken
Als gast heb je naar al dit soort zaken uiteraard geen omkijken. Je bent er om te genieten van rust en vrije natuur en dat kan het best in en rondom je modern ingerichte houten cottage. Architect Jean de Gastines heeft ze naadloos passend gemaakt in de omgeving.

Schuifpui
De grote glazen schuifpui kan, over de volle breedte, open naar je eigen ‘privacyterras’; waardoor je –bij goed weer- vanuit je cottage letterlijk kunt buiten leven. ‘Living inside out’ dus, met uitzicht op al eeuwenlang bestaand bos. In Les Trois Forêts is dat er nog volop, dankzij de storm die rond het jaar 2000 een deel van de bebossing vernielde en de rest gewoon liet staan.

Drie types
De Eden cottages zijn er gebouwd in drie drie types -comfort, premium en VIP- elk met een eigen interieur en sfeer. Ze variëren in grootte van 2 tot 6 slaapkamers (voor max. 12 personen), met de VIP-cottages als meest luxueus en compleet, met zelfs privésauna of Turks stoombad. Maar ook wie deze top niet kiest voelt zich in ‘premium’of ‘comfort’ class oprecht verwend.

Faciliteiten
Het vakantiepark heeft alle faciliteiten die je maar kunt bedenken. In de enorme sporthal van 2.500 vierkante meter kun je van alles doen: volleybal, voetbal, basketbal, badminton, tennis en tafeltennis. Vlakbij liggen een bowlingbaan en het House of Games. In de bossen kun je je uitleven op het avontuurlijke touwbanenparcours, pony rijden, boogschieten, fietsen, mountainbiken, kanoën, roeien of varen.

Bijzonder is de zeldzame Ficus Religiosa -een boom van ruim 10.000 kilo- die nabij een klooster langs de Mekong rivier in Azië van de ondergang werd gered. Na een opknapbeurt in Naaldwijk is ze nu in Frankrijk een nieuw leven begonnen. Wie er in gelooft kan aan contact met de de boom nieuwe kracht opdoen, zo hebben Thaise monniken bioloog Jean Henkens (foto) beloofd.

Tropisch groen
Binnen, in de futuristisch ogende centrale ruimte, staat tropisch groen centraal. De Aqua Mundo – de uitgestrekte waterwereld van ruim 5.000 vierkante meter aan letterlijk bruisende activiteiten – bestaat uit drie zones: een bamboejungle, een kokospalmenbos en een nevelbos.

Oerwoud
Zo’n 1.400 bomen uit Laos, Vietnam, Thailand en Cambodja vormen samen een Aqua Jungle: een tropisch oerwoud waar de begroeiïng het gebouw heeft overgenomen. Ouders en hun kinderen vermaken er zich in golfslagbad, WaterPlayhouse, bubbelbaden, glijbanen, watervallen, waterbronnen en een wildwaterbaan.

Lianen
Ook in de grande serre, met haar vijf restaurants en een goed voorziene shop,worden gasten verrast met een spectaculaire collectie aan subtropische en tropische boomsoorten en lianen. Somkige daarvan kunnen tot meer dan 70 meter lang worden.

Kinderboerderij
Voor de kinderen en vooral die uit de stad is de kinderboerderij, met knorrige varkens, potige Elzasser kippen en gakkende ganzen, dé ontdekking. Jean Henkens: ‘Ze is tien keer mooier en educatiever dan al onze andere kinderboerderijen. Kinderen zijn er dol op, dat merken we nu al, en leren spelenderwijs heel veel wat ze nog niet wisten. Allen dat al is zo fantastisch, dat ik dolblij ben dat we dit park konden maken’.

l Bron bovenstaand artikel
Opreisgids.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.