Je ontwaakt er met edelherten naast je terras en wie zijn voorhoofd tegen een 500 jaar oude boom legt, ontvangt een geluksteken vanuit een boeddhistisch klooster in het Verre Oosten. Welkom in het ‘Domaine des Trois Forêts’ in het Franse dorpje Hattigny, de ecoparel aan de kroon van Center Parcs.
Op tweede kerstdag 1999 werd Centraal-Europa getroffen door de depressie Lothar, die vooral in Duitsland, Zwitserland en Frankrijk grote schade veroorzaakte. Volgens meteorologen was het de zwaarste storm van de vorige eeuw op het Europese vasteland. Het noodweer eiste zo’n vijftig mensenlevens en maakte uitgestrekte bossen met de grond gelijk. In een van de getroffen gebieden verrees Domaine des Trois Forêts, het veertiende park van Center Parcs en met 435 hectare veruit het grootste. Het overkoepelende concern Pierre & Vacances, Europese marktleider in vakantiewoningen, investeerde 250 miljoen euro.
Het domein ligt uitgestrekt over Hattigny, Fraquelfing en Niderhoff, drie onooglijke dorpjes in het departement Moselle (regio Lotharingen). ‘We hebben alle centrale gebouwen en voorzieningen ingeplant in het meest verwoeste gedeelte’, zegt Jean Henkens, al dertig jaar de bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Met de keuze van de locatie werd ingespeeld op de ecotrend, die ook in de recreatiesector merkbaar is. Bovendien beantwoordt de ligging aan de toenemende vraag vanuit Zuid-Duitsland, Noord-Frankrijk en de Benelux naar dichtbijvakanties en short breaks.
Brussel, bijvoorbeeld, ligt op zo’n vierhonderd kilometer, ongeveer vier rijden over hoofdzakelijk verkeersluwe wegen. Het park kan een uitvalsbasis zijn voor excursies naar toeristisch aantrekkelijke steden als Straatsburg (90 kilometer), Nancy (85 kilometer) en Metz (130 kilometer). Op het domein zelf valt echter genoeg te beleven om er probleemloos een week zoek te maken. Uiteraard zijn er de typische Center Parcsvoorzieningen, zoals het subtropische waterparadijs Aqua Mundo, sportfaciliteiten en de Market Dome met zijn winkeltjes en restaurants. Een nieuwigheid is de educatieve kinderboerderij met een zogenaamd geboortehuis, waar altijd enkele drachtige dieren verblijven.
Boswachtershuisjes
Het grote verschil met de andere parken zit evenwel in de doorgedreven ecologische benadering, die onder meer tot uiting komt in de infrastructuur en de nutsvoorzieningen. Zo zijn de 800 cottagewoningen opgetrokken uit hout met het PEFC-certificaat, een keurmerk van duurzaam Europees bosbeheer. Binnenin is er heel wat luxe, maar aan de buitenkant zien ze eruit als boswachtershuisjes. Als de beplanting volgroeid is, zullen ze haast onzichtbaar zijn in het landschap. Negentig procent van de energie voor de Aqua Mundo en de Market Dome wordt opgewekt in een eigen biomassacentrale, die wordt aangedreven met het afvalhout van zes zagerijen uit de buurt. ‘Dit park wordt een referentiepunt voor de komende 25 jaar’, zegt Jean Henkens.
Voor heel wat potentiële verblijfsgasten zijn die prozaïsche factoren allicht van secundair belang. Zij zullen zich vooral laten overtuigen door de rijke fauna en flora van Domaine des Trois Forêts. In het uitgestrekte bosgebied worden expedities georganiseerd om de vrij rondlopende gallowayrunderen, konikpaarden, landgeiten, bergschapen en andere zoogdieren te spotten. Met een beetje geluk hoef je die inspanning zelfs niet te doen. Tijdens ons verblijf stonden enkele keren twee edelherten op het terras, twee meter van een natuurlijke drinkplaats.
WWF
Voor de instandhouding van het wildbestand wordt samengewerkt met het World Wildlife Fund. Wie op een iets rustigere wijze van de natuurlijke omgeving wil genieten, kan een route uitstippelen op een net van 300 kilometer wandelwegen. Jean Henkens liet ook een twee kilometer lange rivier aanleggen, zeer geschikt voor een ontspannend boottochtje tussen jonge rietkragen. De 54-jarige Noord-Limburger uit Molenbeersel is bij Center Parcs vooral bekend om zijn talloze expedities door Aziatisch en Zuid-Amerikaans junglegebied, waar hij subtropische flora uitkiest voor de Aqua Mundo’s en Market Domes. Het uitgraven gebeurt met de hulp van inheemse stamleden. Daarna worden de bomen via een injectie met een natuurlijk hormoon in een soort comateuze toestand gebracht en in containers naar Rotterdam verscheept. Voor het nieuwste project trok hij naar Vietnam, Thailand, Laos en Cambodja, waar hij 1.400 verschillende bomen uitzocht. ‘Het is het grootste subtropische project ooit in Europa’, verduidelijkt hij. ‘Ze produceren genoeg zuurstof om vijfhonderd mensen in leven te houden. Jaarlijks genereren ze zeventig ton bladgroei.’
Ficus Religiosa
Aan een van die bomen hangt een bijzonder verhaal vast. Het gaat om een Ficus Religiosa, een vijfhonderd jaar oude kolos van ruim tienduizend kilo met een stamomtrek van drie meter. ‘Door een oevererosie aan de Mekong was hij half in de rivier gezakt’, preciseert Henkens. ‘Bij de eerste de beste moesson zou hij verwoest zijn. Ik heb hem met de hulp van boeddhistische monniken van de dood gered. Omdat ik hen had geholpen in hun sacrale boomgaard, kreeg ik de boom cadeau. De abt heeft aan de hand van de kaart van het park bepaald waar hij moest worden geplant. Wie er nu met zijn voorhoofd tegen gaat leunen, krijgt vanuit het klooster een geluksteken.’
l Bron bovenstaand artikel
Nieuwsblad.be