In de kijker | Duik in het verleden van Center Parcs Terhills

Ooit was het al de bedoeling dat Center Parcs een nieuw park zou gaan bouwen bij Terhills. We nemen je qua verhaal mee terug in de tijd, maar ook hebben we beeldmateriaal van de funderingen die ooit gebouwd zijn door Center Parcs!

Begin jaren ’80 van de vorige eeuw waren de verblijfsparken van het Nederlandse Sporthuis Centrum echt een revolutionair vakantieconcept. Comfortabele familiehuisjes verstopt in veel groen en met allerlei indoorrecreatiemogelijkheden. Het paradepaardje is een overdekt ‘subtropisch zwemparadijs’. Erg vernieuwend voor die tijd, je hoefde geen vliegtuigticket meer te kopen naar Spanje, ‘de tropische temperaturen gewoon indoor naar hier brengen’ was het idee. Wisselvallig weer kon een thuisvakantie niet meer verknallen. In tegenstelling tot een klassiek verblijfspark hadden de parken van Sporthuis Centrum een bezettingsgraad van bijna 100 % het hele jaar door. Sporthuis Centrum bouwde in Vlaanderen zijn eerste park in 1981, ‘Erperheide’ in Peer, gevolgd in 1987 met ‘ De Vossemeren’, in de buurt van Hasselt. Ooit ontstaan uit een kampeerwinkel verdwijnt de naam ‘Sporthuis Centrum’ voor het meer internationaal klinkende ‘Center Parcs’ begin jaren ’80 en het bedrijf wordt in 1989 verkocht aan het Britse Scottish & Newcastle.

Center Parcs wil verder uitbreiden in Limburg en laat rond 1990 zijn oog vallen op de Mechelse Heide. De mijnstreek is op dat moment een economisch kerkhof na de sluiting van de laatste steenkoolmijn in 1988 en het plan van Center Parcs komt dan ook als een godsgeschenk. Gelukkig is men in Limburg realistisch genoeg om een bouwvergunning in één van de meest waardevolle landschappen van Limburg af te wijzen. Alternatief wordt het terrilgebied van Eisden / Lanklaar. Center Parcs stemt toe, de grindboer moet zijn uitgraving stopzetten en de grond verkopen aan de Vlaamse overheid. Het gewestplan wordt snel gewijzigd om verblijfsrecreatie mogelijk te maken en de grond wordt eigendom van Center Parcs (Scottish & Newcastle).

In 1995 krijgt Center Parcs een bouwvergunning voor 700 cottages. 40 funderingen voor de eerste units worden gelegd, de 3 terrils worden gestabiliseerd en ingezaaid (met Europese steun) en wandelpaden worden aangelegd. Plots blaast Center Parcs het project af. De reden is wat onduidelijk maar aan de basis van die beslissing liggen wellicht verschillende redenen. De nieuwe eigenaar wil zijn nieuwe investeringen focussen op de Engelse markt maar ook een zekere marktverzadiging was een reden. Bovendien is het innoverende concept van Center Parcs na 15 jaren toe aan herprofilering en bijsturing en dan is er nog de groeiende concurrentie van goedkope vliegtuigreizen naar al even goedkope vakantielanden (met name Turkije). Terug naar af dus.

Wat is er over van ‘de periode Center Parcs’? Overal nutsleidingen in de grond: de witte, rode, blauwe buizen die je op vele plaatsen uit de grond ziet priemen zijn uit de jaren ’90. Betonnen funderingen voor bungalowunits in de noordelijke bossen. Een verharde weg naar de top van de lange terril. Klinkerpaden op het oostelijke deel van de lange terril. Beplantingen op de terrils en langs de rand van de waterplassen.

Na al die jaren kwam er dit jaar toch goed nieuws! Center Parcs gaat alsnog bouwen bij Terhills! Er komen 250 high-end cottages met een hoogwaardige service! Wil je meer weten over de nieuwe ontwikkelingen lees dan hier verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.