Dit was De Kids Climate Conference 2014

Dit jaar was Eigen Center Parcs aanwezig bij de Kids Climate Conference samen met Het Aqua Mundo Forum, we hadden gekozen voor deze opstelling, omdat het bereik dan veel groter was. En dat doel is bereikt, wat een reacties overal en uiteindelijk doen we het voor jullie, onze lezers en leden.Het thema van dit jaar is ‘Onze zorg voor zuiver water’. Op Vrijdag 19 September werd iedereen verwacht op Center Parcs Het Heijderbos, na dat iedereen ingecheckt was, werd iedereen verwacht op het terrein van de manage. Vanaf 19 uur was iedereen daar van harte welkom en liep het terrein al behoorlijk vol met enthousiaste deelnemers, ouders, broertjes en zusjes. 154 enthousiaste kinderen uit Nederland en België deden mee dit jaar. Om 19.45 uur begon het dan eindelijk. Dit alles werd natuurlijk goed begeleid door de presentatoren van het weekend Cilla Niekoop en Arne Vanhaecke.

IMG_1592

Huis bioloog Jean Henkens werd nog aan het woord gelaten en sprak ons allen enthousiast toe. Ook Mike Etman (Director Product Development at Groupe Pierre & Vacances Center Parcs) kwam nog even aan het woord. Daarna was het toch echt zover om de Kids Climate Conference officieel te gaan openen.
De officiële opening, die werd gedaan door de Burgemeester van Gennep Peter de Koning en Jannita Robberse ( hoofd ingenieur-directeur Zuid Nederland bij Rijkswaterstaat). Door op een grote groene knop te drukken werd het Kids Climate Conference weekend officieel geopend, waardoor de fontein in werking werd gesteld. Wat was dat een ontzettend mooi gezicht de fontein savonds met het mooie licht erbij. Als laatste die avond stond er nog een verhaaltje op het programma bij het kampvuur. Wat was het een mooi en gezellig gezicht al die luisterende kinderen! De avond werd afgesloten met een lampionnen optocht achter de Orry mobiel. Orry bracht alle kinderen (en ouders natuurlijk) terug in één stoet naar het park zodat de kinderen lekker konden gaan slapen en zich voorbereiden op de volgende dag.

Dag 2

Zaterdag 20 September begon voor iedereen al vroeg want om 8 uur stond er al een heerlijk ontbijt voor iedereen klaar. Na het ontbijt werd er gestart met de eerste ronde van workshops. Dit jaar waren er 7 workshops te doen voor de kinderen 1 Nemostratie, 2 Verhuis jij maar, 3 Het Biohuis, 4 Van stappen, naar vliegen, 5 De reis van je ontbijt, 6 De glasblazer en 7 Ik heb wat voor jou!

Scan_Pic0001

Het waren 7 hele interessante workshops waar de kinderen goed over alles konden na denken en al hun goede ideeën konden opschrijven en in een boom konden hangen. De boom was binnen no time gevuld met goede oplossingen van de kinderen.

Rond 12 uur was er een belangrijk moment want de ondertekening van partnership Center Parcs en Nederland Schoon werd “getekend”! Het was niet zomaar een handtekening die Jean Henkens (bioloog Center Parcs), Helene van Zutphen (directrice Stichting Nederland Schoon) en Mark Giethoorn (Director Operations Center Parcs the Netherlands & Northern Germany) ze moesten zetten maar, met de handen in de verf en doormiddel van hun handafdrukken op het bord werd er getekend! Wat was dat een mooi gezicht als mensen met elkaar samen werken!

Rond 12.15 klonk de hoorn dat betekende dat er een heerlijke lunch klaar stond en dat ze even mochten bij komen van een enerverende ochtend. Rond kwart voor 1 begon de 2de ronde met alle workshops weer.
Rond kwart voor 3 werd het allemaal wel heel erg spannend voor iedereen want toen kwam Prinses Laurentien van Oranje voor een inspiratiesessie (Prinses Laurentien heeft Missing Chapter Foundation, in 2009 op persoonlijke titel opgericht, waarvan zij dus de directeur is).Ook waren daar nog belangrijke directeuren aanwezig van oa Center Parcs (Mark Haak Wegmann),Heijmans, Albron, Postnl, Unicef en Stichting Nederland Schoon.De kinderen konden hun ideeën vertellen hoe we beter met water om konden gaan voornamelijk hoe we minder water konden verbruiken. Er kwam vaak naar voren dat er te lang onder de douche wordt gestaan, 4 minuten is lang genoeg om weer lekker fris te zijn! Dus dat wordt allemaal douchen met een kookwekker! Ook het douche water opvangen kwam ter sprake want dat water konden we best gebruiken om het toilet mee door te spoelen. Daar hadden de kinderen al heel erg goed over nagedacht. Soms sta je versteld hoe kinderen van die leeftijd al zo bewust zijn van alles in de wereld! Tijdens de sessie onweerde het best wel, niet alle kinderen vonden dat even leuk. Een jongentje was er best wel bang voor, maar Prinses Laurentien ontfermde zich over het jongentje en bracht hem even naar zijn moeder. Zo zie je maar weer hoe ‘normaal’ onze Prinses toch eigenlijk is! Het heeft bij iedereen wel een enorme indruk achter gelaten! Nadat het rondje door de tent was gedaan door Prinses Laurentien was het tijd voor de ondertekening van het partnership. Prinses Laurentien tekende namens MCF (Missing Chapter Foundation) en Mevrouw Françoise Gri namens Center Parcs (algemeen directrice van Pierre & Vacances, Center Parcs Europe).Na de ondertekening werd Prinses Laurentien nog verrast met een Kids Climate postzegel! Mooi ingelijst en wel kreeg ze hem gepresenteerd van Postnl. Rond de klok van 16 uur ging de 3de en laatste ronde van start van de workshops en rond 18 uur werd er een heerlijk buffet geserveerd voor alle deelnemers maar ook hun ouders, broertjes en zusjes.

De avond werd spectaculair afgesloten met een optreden van Ayoub. Hij was de winnaar van The Voice Kids in 2014. Hij zette een spetterend optreden neer, alle kinderen deden heel enthousiast mee! Na het optreden was het nog de beurt aan Radio Oorwoud. Arne (presentator van KCC2014) zingt in deze band mee. Hun zette eveneens een spetterend optreden neer. Met hun heerlijke kinderliedjes sloten we een lange 2de dag af van KCC. Iedereen was ook afgepeigerd en was toe aan een goede nachtrust.

Dag 3

Zondag 21 September begon al weer vroeg voor iedereen. Allemaal werden ze om 8.30 al voor het ontbijt verwacht. Wat gevolgd werd door een peptalk van de juryvoorzitter en dat was niemand minder dan Koert-Jan de Bruijn (oa bekend van tv acteur in GTST)!!In het totaal bij elkaar maakte de kinderen 580 stellingen, waarvan elke groep zijn beste 10 ideeën aan de jury mocht voorstellen( uiteraard waren alle ideeën goed, maar er moet toch gekozen worden). De juryleden bestond uit Koert-Jan de Bruijn (Juryvoorzitter), Elsbeth Drijver (Eindredacteur Ouder van Nu), Jordy Tabor (General Manager Center Parcs Het Heijderbos), Franis Noyen (Milieu- en Natuurraad van Vlaanderen) en Ellen Hendrix (Campagneleider Oceanen WWF Nederland). De jury had het erg zwaar om uit de 70 stellingen (er waren 7 groepen en iedere groep had 10 stellingen/ideeën) 12 te kiezen. Ze konden helaas niet alles kiezen en uiteindelijk waren dit de stellingen die werden uitgekozen door de juryleden:

 • Een jeugdbeweging oprichten: “Jongeren voor Natuur” (JvN), waar alle activiteiten draaien rondom de natuur. Hier, bij KCC, zitten al 150 geïnteresseerde kinderen.
 • Beste leiders van de wereld; in elk land moet er een kinderklimaatconferentie komen.
 • Alle rivieren komen uit in de zee en dienen een soort “zeef” te krijgen, waardoor het plastic afval tegengehouden wordt en niet in de zee terecht komt. Dit plastic kan dan herbruikt worden.
 • Plastic opnieuw waardevol maken door er meer spullen van te maken. Zo zullen mensen vrijwillig plastic uit de zee vissen voor hun bedrijfje, want de mens van tegenwoordig denkt alleen maar aan geld.
 • Zeven aan een veerboot bouwen.
 • Verpakkingen maken, die oplossen in zout water.
 • Kinderen moeten hun ouders motiveren om meer streekproducten te kopen en moeten zelf mee boodschappen doen.
 • Het water van de douche ook gebruiken voor het toilet.
 • Per straat een eigen moestuin, een koe, een aantal kippen en een boomgaard.
 • Een mechanisme maken om onderwater afval op te rapen.
 • Elektrische boten maken, zodat er minder boten met olie varen; want olie in de zee is slecht voor de vissen.
 • Milieu moet een vak worden op de middelbare school.

Deze 12 stellingen worden in de vorm van een klimaatbundel aan de Tweede kamer en de Burgenmeester van de gemeenten van de deelnemende kinderen aangeboden. Daarnaast ontvangen alle Commissarissen van de Koning de duurzame aanbevelingen in de vorm van flessenpost
De kinderen hebben zelf de flessenpost klaar gemaakt. De stelling ging in de glazen fles en de fles werd nog eens goed verpakt in een kartonnen doos. De dozen werden opgehaald door de auto van Postnl. De chauffeur van de auto zette voorzichtig doos voor doos in de auto. Toen alles in de auto zat werd hij enthousiast uitgezwaaid door alle kinderen!

Tot slot mochten alle kinderen een handje zand in de fontein gooien ter afsluiting van een prachtig weekend. Als allerlaatste werden de postduiven vrij gelaten! Was een heel erg mooi gezicht hoe ze wegvlogen! Toen liep het toch echt op het einde en konden alle deelnemers een leuke tas ophalen om mee naar huis te nemen en kregen ze allemaal een certificaat.
Even ter aanvulling we mogen natuurlijk niet vergeten dat er een hele grote opblaaspanda op het terrein stond! En natuurlijk mogen we de mooie luchtballon niet vergeten van WWF(Ikeair ballonvaarten)! Waar iedereen een kleine vaart in mocht maken zodat je erg mooi over het KCC terrein kon kijken. Er stond ook een leuke fotobooth op het terrein waar iedereen even zich in kon laten gaan (was wel nodig met zo’n druk en spannend weekend). Er lagen pruiken en hoeden die je op kon zetten. Er zijn heel wat leuke foto’s uit gekomen.
Wij willen iedereen bedanken voor een fantastisch weekend! Het was een hele ervaring voor iedereen die erbij aanwezig was.KCC2014 is goed geslaagd! Op naar volgend jaar allemaal!! Namens Eigen Center Parcs iedereen bedankt!!

image008

Postnl heeft voorzichtig gedaan met de flessenpost want afgelopen Maandag 22 September werd de eerste flessenpost aan de Commissaris van de Koning van Flevoland overhandigd door twee deelnemers afkomstig uit Almere. PostNL, partner van Kids Climate Conference 2014, kwam om klokslag 12:00 uur voorrijden met het pakketje. Dit wordt vervolgt!

Hieronder de foto’s per dag!

De foto’s zullen nog verder aangevuld worden!

header dag 1

 

header dag 2

header dag 3

logo groot

amf video logo trans

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.