Pilot Cottages | Les Bois Francs

‘Ouwe koeien uit de sloot halen’, niet iets waarop je ons met alle plezier zult betrappen, echter wilde we bij het verkrijgen van deze onderstaande strak uitgesmeerde plafonnetjes, robuuste aardegetinte beplakselde steenstrips en het resultaat van nodige  geploeter met rick-offtalent in de vingers van haar nieuwste Franse ecowondertje, vooral niet op zijn beloop laten gaan.  300 kilometertjes van haar voorgaande bouwstop wist onze welgeliefde bevogelde als opperkoning op vakantieland, te rinkelen met de nodige uit het slop getrokken timmermateriaal, met een ademende landhuis in de kielzorg, op je deurmat, in het Verneuil-sur-Avre, Les Bois Francs.

Op adem komen van zijn uit houtskelet omtimmerde ‘eco-droombeeld’ in het dubbel talige grensgebied nabij Lorraine was er dan ook niet bij Jean des Gastines. Een dergelijke migrant binnen de parkpoorten van Center Parcs is het vooral niet meer te noemen, nu hij wederom een volgend prestigieus omvattend Center Parcs-chantier op met enige trots op zijn goedgevulde CV mag rossen, waarin het aandeel onder onze welgeliefde groenbedrukte vogel, inmiddels toch wel een enorme omvang weet aan te nemen. Hoewel, de beste man, dit keer wel binnen de bestaande cottages-lijntjes zijn houtskeletten moest kleuren. We kunnen huidig dan ook met enige gemoedelijkheid inhaken met de ‘daar gaan ze’-melodie, aangezien het nu (uit)eindelijk, het uitlezen moment is aangebroken om de diepgroen gelakte schroten boven de vensters, de groenbekwaste kozijnvensters en de zwartgeblakerde schouw weet zich voor eeuwig en altijd te ruimen voor een rijmend veelbewogen verleden.

l Een houtplankje meer of minder

Een lijkende ‘doe-het-zelf-kit’ heeft zich huidig over huidig om het exterieur van een tweetal cottages weten te klemmen, en dat met volwaardig succes op onze kaken. Terwijl een pril aantal dagblad-columnisten ons wil bombarderen met het vertoeven in dergelijk ogende grijs-getinte blokkendozen of erger in ons oogbeeld in ellelange en rijendikke ‘dozen’ kunnen wij toch enkel opperen dat we met enige prestige onze handen toch graag op elkaar willen houden voor onze goed geliefde Gastines. Een driewerf hoera kunnen wij dan ook enkel met enige vreugdesprongetjes opperen, de cottages zijn met deze vertimmeringen niet enkel een eenheid met de omliggende krachtpatser van Center Parcs, haar gekoesterde natuur, maar weet daarnaast aan onze wel aangehangen gelijkvloerse bouwseltjes, een enorm eigenzinnige en typische vernieuwingsdrift weten te weerspiegelen.

Ze hebben zich meer dan bewezen in Les Trois Forêts, opmerkelijke tweekleurcombo’s bestaande uit okerbruine en pastelgroen-getinte grof-bestofeerde  zitkussens, in aarde tint bezegelde ruwgevormde steenstrips tegen de openhaardschouw, en een op heuphoogte betimmerde blank gelakte houten lambrisering, waarom dan niet gebruik maken van enig rick-offtalent, geef ze eens ongelijk. Daarnaast vormt Les Trois Forêts ook nog eens de bakermat voor al het overige gros, wat wil je dan nog meer. Er is vooral niet beknippeld op een tapijtrolletje meer of minder, deze zijn er benoenswaardig ook in geen enkel vertrek binnengerold. In deze tweetal totaal vertimmerde pilot cottages, zowel in een VIP- alswel in een Premium-cottage, weet Center Parcs alvast haar toekomstige ‘proefopstelling’ neer te pleuren.

l Binnenstappen in nieuwe interieurs

Koste noch moeite zijn binnengehaald, dat blijkt meer dan eens bij het waarnemen en binnen denderen in die tweetal cottages. Voormalige über-vakantiegevoel opwekkende lengtedekkende plafondschoten hebben plaats gemaakt voor een strak aangesmeerd plafonnetje.  Daarnaast laat het ‘wicker-gehalte’ in deze pilot-types wederom op het kookpunt, een inmiddels veel goedbezeten wickerhoeken zich weer binnengehaald om de zithoek te voorzien van enige opvulling. Opgevuld met een tweetal langwerpige van houtlook-voorziene lampenkappen weten de eethoek samen met een variëteit in het kleurduo van kanariegeel en dieporanje in stoffing de eethoek te voorzien van een eigenzinnige uitstraling maar daarnaast ook enorm Les Trois Forêts-skills op touw te zetten.

l Heerlijk (weg)dromen

Ook in de slaapvertrekken hebben de nodige verfrollers zich driftig op en neer gehaald, en daarnaast ook geheel nieuwe – Eden-look-alike – bed-ombouwen welke zich hebben binnengehaald. En dat zijn maar prille nieuwe ploeteringen, in deze nieuwe binnengehaalde interieurs, welke we aan het oog kunnen bespeuren, maar ook het gehele isolatiestelsel van de cottages, is niet onder de verbouwingshamer vandaan gebleven bij deze enorme veelverhullende refreshments.

Aangezien wijzelf nog altijd het motto ‘veelverhullende foto’s weerspiegelen, meer dan een eeuwenlang verhaal’ meer dan aanhangen, sluiten we af met de volgende woorden over het exterieur, wellicht afkomstig uit een ‘Playmobiel’-bouwset zoals we uit enkele monden van Center Parcs-fanaten hebben vernomen, kunnen wij enkel opperen, dat deze cottages zich met een enorme ‘into-the-future’ -drang op de schouders en een lust-voor-het-oog als resultaat zich hebben vertimmerd. Het kan dus gewoon, bestaande Bakema-bouwsels verhippen richting de toekomst, zo zien we dat maar al te graag. Laat maar komen die verhullende houtomvattende korsetten, wij houden wel van een plankje meer.

l Premium Pilot Cottage l Les Bois-Francs


 

 

l VIP Pilot Cottage l Les Bois-Francs


 

 

 

 

———————————————————————————————————————————————————

Houdt de plaatselijke Gamma uitverkoop, net om de hoek van het drukbezette Parijs, waait er gewoon een nieuwe, maar o-zo frisse wind door het Franse hoofdkantoor van Center Parcs Europe of vieren de lentekriebels, ondanks dit drassige ‘oer-Hollandse voorjaarsweer’ – met ronddwarrelende vlindertjes en de kleurrijkste flora en fauna – een ongekend hoog tij? Wie zal het weten. Bij de aanvang van 2009 stonden we nog te trappelen met ze allen, op de destijds pril aangeplante vegetatie rondom de Eden cottages, om enig kiekje te schieten van de nieuwste ‘hype’ om cottagegebied. Een prille periode voor het ontkurken van de champagne op 31 december, stak Center Parcs’ in menig park driftig de handen uit de mouwen. Nieuwe inmiddels vrij befaamde wicker-hoekbanken worden binnengehaald, een nieuw tapijttegeltje hier en daar, een wit bezegelde kwastroller over de muur, dat zijn taferelen, welke zich tot op de dag van vandaag binnen de poorten van Center Parcs afspelen.

Met de opening van het nieuwste ecologische inzicht, Les Trois Forêts, oogluikend in de agenda, gaat het creatief team van de vakantieparkketen nog niet op de Malediven verkeren, om ‘even’ op hun welverdiende adem te komen. Neehoor, want er liggen wederom nieuwe plannen op de schetstafel van de Franse, zowel interieur als exterieur-architect Jean des Gastines. Mocht je die, hiervoor benoemde naam, vreemd in de oren klinken, Gastines is de werkende hand achter de nieuwe generatie cottages, welke tot uiting kwamen in ondermeer het Franse Les Bois Francs en het nieuwste vlaggenschip Les Trois Forêts nabij Nacy. Pierre et Vacances zal wederom met haar blauwbedrukte vlaggenstok hebben gewapperd, aangezien de nieuwste investeringen in Frankrijk gronden worden gestoken.

Ditmaal stamt Center Parcs géén geheel nieuwe cottages uit de grond, maar voorziet haar originele cottages van een heuze upgrade. Ruim driehonderd kilometer van haar nieuwste trots, Les Trois Forêts, timmert de keten driftig aan de weg in haar oudste parken op het Franse vasteland, zowel binnen de poorten van Les Bois Francs als Les Hauts des Bruyères.

l Artist Impressions
l Eerste blik op het nieuwe houtskelet

* Klik op jouw gewenste foto, voor een vergroting*

 

‘De gehele cottage krijgt een houtskelet aangemeten’
l Cottage-vernieuwingen in Les Bois Francs

Met een schilderachtig Landhuis voor de deur, en met zijn 150 kilometers van de Franse hoofdstad vormt Les Bois Francs, dé eerste stop voor zowel timmer- als schilderlui. De handen kunnen wederom weer uit de opgestroopte mouwen, want welgeteld 173 cottages liggen op de ontwerptafel klaar om aangepakt te worden. Men laat het niet bij een witkloddertje hier of daar, dat moet zeker worden gezegd, aangezien zowel het interieur als het exterieur beide rigoureus onder handen worden genomen. Na de oplevering van deze 173-tal cottages zullen we bij deze afscheid moeten nemen van de vertrouwde groengeschilderde schrootjes boven de schuifpui en vensters, aangezien de gehele cottage een houtskelet aangemeten krijgt. Hierdoor zouden de cottages nog meer, dan ooit tevoren, één worden met hun omliggende omgeving, althans dat is de bewandelde gedachtegang erachter. Daarnaast worden de terrassen, aan de achterzijde van de cottages uitgebreid in de vorm van een vergroting van het bestaande.

Naast het onder de loep genomen exterieur, komt het interieur er ook niet vanaf met een tapijt rolletje meer of minder. Er vind namelijk een complete herinrichting plaats van zowel de woon- en slaapvertrekken. Keukens ,badkamers en slaapkamers worden leeggehaald, gestript en compleet voorzien van een nieuwe restyle. De living wordt voorzien van een nieuwe vloer en tevens een nieuw likje verf op de muren. Daarnaast wordt er totaal nieuwe zitbanken, fauteuils, eettafels en ander meubilair binnengehaald om het oude ‘stoffige’ karakter totaal uit te wissen. Ook praktische, vaak niet zichtbare onderdelen worden herzien, zoals elektriciteit en ventilatie en wordt de isolatie voorzien van de meest thermische normen.

l Met verfkwasten in de aanslag
l Cottage-vernieuwingen in Les Hauts des Bruyères

In kleine twee uur vanaf Parijs, in Sologne, doet Center Parcs daar nog een schepje bovenop, in het 111 hecate bosgebied van Les Hauts des Bruyères word er in ruim 213 cottages driftig de verfkwast ‘op en neer’ gehaald. Hierbij zullen de cottages een soortgelijke beurt krijgen als bij het eerder omschreven Les Bois Francs. Onder het motto ‘Center Parcs, wil weer hip zijn’ zullen we dan maar zeggen.

l Meer nieuws?
l Wij informeren!

Wanneer Center Parcs daadwerkelijk de eerste timmerlieden en schilderkwasten op de stoep heeft staan op beide parken is momenteel niet meer dan miserabel giswerk. Mocht er meer aan het licht komen, we houden jullie natuurlijk direct op de hoogte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.