Center Parcs Les Landes de Gascogne verwelkomt eerste gasten

Center Parcs Les Landes des Gascogne opent vandaag haar deuren. Les landes de Gascogne is het 27ste vakantiepark van Center Parcs in Europa en het zevende park in Frankrijk. Het is een park waarin alles in het teken staat van een ontspannen verblijf middenin in de natuur. Dankzij haar ligging – op zo’n honderd kilometer van Bordeaux – is Les Landes de Gascogne bovendien een uitstekende uitvalsbasis voor een ontdekkingsreis door Lot-et-Garonne en Nouvelle-Aquitaine.

Het vakantiepark is volledig autovrij en sterk verankerd in de regio. Zo is het centrum van het Les landes de Gascorgne volledig opgetrokken in de Bastidestijl die zo kenmerkend is voor de streek. Ook bevindt zich hier een marktplaats met een ruim aanbod van lokale producenten. Het lokale karakter is ook zichtbaar in de streekgerechten die in het restaurant op het menu staan, in de gewassen die in de moestuinen zijn aangeplant, de ongerepte omgeving en het aanbod van excursies in de regio.

 Spelenderwijs alles leren over de natuur

Les Landes de Gascogne strekt zich uit over 85 hectare pijnboombossen. In het park bevinden zich vier moestuinen die op basis van de principes van de permacultuur zijn aangelegd. Oud en jong kunnen hier alles leren over het oogsten van gewassen in alle seizoenen en het belang van biodiversiteit. Zoals in de Familietuin met wijnranken en rozenstruiken, de Moestuin voor Fijnproevers met verschillende teeltmethoden en regionale groenten en fruit, de Mandalamoestuin met fruitbomen en de Participatieve Moestuin waar je alles te weten komt over permacultuur in de zure en zanderige omgeving van de pijnboombossen. Op de boerderij lopen kippen, eenden, konijnen, schapen en geiten rond op het boerenerf dat onder begeleiding van dierenverzorgers toegankelijk is. Hier bevindt zich ook een verblijf voor bedreigde diersoorten uit de regio. Zo kunnen bezoekers kennismaken met bijzondere diersoorten oals de zwarte kalkoen uit Gascogne, de Gascon-kippen en -varkens en de schapen uit de Landes. Kinderen kunnen zich volop vermaken tijdens allerlei leuke activiteiten die in het teken staan van dieren en planten. Ook kunnen ze een paar uur in de huid kruipen van een chef-kok, tuinier of boer of deelnemen aan één van de workshops over papier, natuur, brood of koken.

Ervaar het buitenleven in bijzondere cottages

In de cottages maken gasten kennis met een eigentijdse versie van de Franse hoeve die zo karakteristiek is voor deze regio. De cottages bevinden zich op een steenworp afstand van de boerderij en hebben hun eigen moestuin en kippenren. Elke dag kunnen ouders en hun kinderen het dagelijkse leven op de boerderij ervaren: van het rapen van eieren en het onderhouden van de moestuin tot het voeden en verzorgen van de dieren. Van de tuinier horen zij alles over compostering en leren ze de meststof maken die nodig is voor de moestuinen.

In de boomhutten worden gasten volledig ondergedompeld in de wereld van het bos. Door het verhoogde ontwerp lijken deze op een nest en bieden ze vrij uitzicht over de pijnboombossen van de Landes. Door de sfeervolle inrichting voel je je hier onmiddellijk thuis en de vele openingen naar buiten bieden uitzicht op de omringende natuur.

Met de warme inrichting en de natuurlijke materialen die de sfeer van de Landes ademen – zoals hout, zand, het groen van de pijnbomen en het geel van de bremstruiken – vormt de VIP-cottage een stijlvolle en elegante versie van de traditionele boomhut. De badkamer is voorzien van alle gemakken, zoals een stoomdouche en bubbelbad. De Comfort-cottage is comfortabel en kleurrijk ingericht en biedt gezinnen een gezellige en sfeervolle omgeving om samen bijzondere momenten te delen.

 Een bijzonder park met vertrouwde voorzieningen

In het middelpunt van het park is de Market Dome aangepast aan de karakteristieke kenmerken van de streek, die is geïnspireerd op de ‘Halles du Sud-Ouest’. Deze ontmoetingsplaats biedt allerlei vertrouwde voorzieningen:

Aqua Mundo: het subtropisch zwemparadijs van Center Parcs, waarvan de houten structuur is geïnspireerd op de traditionele tabaksdrogerijen uit de regio. Er is volop waterplezier te beleven in het golfslagbad, er is een speciale zone voor kinderen met een waterboom en een plonsbad, een wildwaterbaan, een buitenstrand, drie waterglijbanen en een jacuzzi.

De spa Deep® Nature met sauna, binnen- en buitenjacuzzi, drie saunacabines, een dubbele cabine en een hydrojetcabine. Deep® Nature biedt een exclusieve en uitgebreide verzorging ontwikkeld met een regionaal tintje: de hazelnoot. De wijnranken komen terug in de gezichtsverzorging Vinésime, waarbij een combinatie van pinot noir en cassis wordt gebruikt.

 De restaurants met het Bistrot Café steken specialiteiten uit het zuidwesten van Frankrijk in een nieuw jasje, onder leiding van Michel Dussau, chef uit Agenais en beroemd in Lot-et-Garonne, en met een kelder met een ruim aanbod van regionale wijnen. Ook kunnen gasten terecht in de Comptoir des Halles met terras, la Cabane en Bar-Lagon voor een tussendoortje, een superette met een speciale afdeling voor lokale producten. Ook kunnen zij gebruikmaken van een bezorgservice van maaltijden of boodschappen.

In Les landes de Gascogne kunnen gasten ook terecht voor vertrouwde onderdelen van Center Parcs, zoals de Action Factory, Gametown, speelterreinen voor kinderen in verschillende delen van het vakantiepark, een ruim aanbod van sportactiviteiten – van minigolf tot boogschieten en jeu de boules – en een entertainmentprogramma dat is afgestemd op het seizoen.

Veel aandacht voor duurzaamheid

Op het gebied van energiebesparing, afvalscheiding en bij de keuze van bouwmaterialen heeft Center Parcs in Les landes de Gascogne allerlei maatregelen genomen om haar ecologische voetafdruk tot een minimum te beperken. Zo wordt in het park ingezet op ‘zachte mobiliteit’ in de vorm van wandelen of fietsen. Ook wordt gebruikgemaakt van gasloze verwarming die voor 80 procent voorziet in de verwarming van de centrale voorzieningen. De cottages zijn volledig uitgerust met energiezuinige ledverlichting en door het bioklimatologische ontwerp blijft de energiebehoefte in de winter beperkt. Net als de centrale voorzieningen zijn de cottages niet voorzien van airconditioning. Dankzij systemen voor luchtverversing, zonwering en de oriëntatie van de ramen, worden deze namelijk op een natuurlijke manier verfrist. Het verbruik van drinkwater wordt beperkt dankzij de waterbezuinigingsuitrusting. Tijdens de start van de bouw van het park is vastgesteld in welke zones het milieuaspect bijzondere aandacht moet krijgen en zijn beschermde diersoorten in kaart gebracht.  Ook komt jaarlijks een milieucomité bijeen om de stand van de biodiversiteit in te evalueren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.