De geschiedenis van Center Parcs…

Center Parcs beschikt uiteraard over een rijke historie. Center Parcs heeft deze historie voor jullie opgesomd en wij hebben deze ook geplaatst op onze site, want de historie van Center Parcs mag uiteraard niet ontbreken!

1953 Opening Sporthuis Centrum
Piet Derksen – de oprichter van Center Parcs – opent de eerste vestiging van Sporthuis Centrum aan de Rotterdamse Lijnbaan. Dit eerste sportwarenhuis van Nederland is een ongekend succes. Binnen enkele jaren groeit Sporthuis Centrum uit tot een keten met 17 filialen.

1968 Opening De Lommerbergen, het eerste park
Behalve in sportartikelen specialiseert Sporthuis Centrum zich in vakanties. In 1967 zet Piet Derksen een nieuwe trend. Hij koopt een bosgebied bij Reuver (Limburg) en bouwt er ‘luxe’ cottages, voorzien van kleuren tv en centrale verwarming. Het ontwerp van de cottages, waarbij het contact met de omringende natuur centraal staat, is van de beroemde architect professor Bakema. Er ontstaat een nieuwe formule: Nederland kan er voortaan dichtbij huis even tussenuit.

1970 Opening Het Vennenbos
De populariteit van De Lommerbergen is zo groot, dat snel een nieuw park wordt geopend: Het Vennenbos, in het Noord-Brabantse Hapert.

1971 Opening Het Meerdal
In het derde park – Het Meerdal in het Noord Limburgse America – zijn de cottages voor het eerst gesitueerd bij een meer. Ook worden glijbanen en andere speelse elementen in het zwembad geplaatst.

1972 Opening De Huttenheugte
Piet Derksen opent zijn vierde park in vier jaar tijd: De Huttenheugte bij Coevorden

1975 Opening De Berkenhorst
De belangstelling voor Sporthuis Centrum – zoals het bedrijf dan nog heet – groeit. Het vijfde park – De Berkenhorst bij Kootwijk – opent de deuren.

1978 Verkoop winkels Sporthuis Centrum
Piet Derksen verkoopt alle 17 filialen van Sporthuis Centrum en concentreert zich voortaan volledig op de ontwikkeling van de parken.

1980 Opening De Eemhof
De opening van De Eemhof is een mijlpaal in de geschiedenis van het bedrijf. Het is het eerste park met ruim 600 cottages en een compleet parkcentrum dat in één keer wordt gebouwd.

1981 Opening Erperheide, het eerste park over de Nederlandse grens
Voor het eerst richt het bedrijf de blik over de landgrenzen. Het eerste park buiten Nederland is Erperheide, gelegen in Peer, in Belgisch Limburg.

1983 Opening De Kempervennen
Rond het voormalige Eurostrand onder Valkenswaard verrijst het uitgestrekte park De Kempervennen.

1986 Opening Het Heijderbos en naamsverandering
In 1986 wordt Het Heijderbos geopend, met de eerste wildwaterbaan, in het uiterste puntje van Noord-Limburg.

Met het oog op de buitenlandse expansie verandert het bedrijf van naam. Sporthuis Centrum heet voortaan Center Parcs.

1987 Opening Sherwood Forest, het eerste park in het Verenigd Koninkrijk
Opening De Vossemeren, met de eerste overdekte Parc Plaza

De opening van Sherwood Forest, het eerste park in het Verenigd Koninkrijk, is een feit.

De Vossemeren, het tweede park in België, heeft als nieuwe attractie een enorme koepel die alle centrale faciliteiten overdekt. Voortaan maken het Subtropisch Zwemparadijs en het overkoepelde centrum standaard deel uit van alle parken van Center Parcs.

1988 Opening Les Bois-Francs, het eerste Franse park
Met Les Bois Francs in Normandië wordt een volledig nieuw vakantieconcept in Frankrijk geïntroduceerd.

1989 Opening Elveden Forest
S&N nieuwe eigenaar

Het tweede park in het Verenigd Koninkrijk wordt gerealiseerd bij Thetford in East Anglia.

Piet Derksen trekt zich terug uit Center Parcs en verkoopt zijn aandelen aan Scottish & Newcastle.

1990 Verkoop De Berkenhorst
Door de beperkte uitbreidingsmogelijkheden wordt het park verkocht aan Creatief Vakantieparken, dat later tevens Het Vennenbos (1994) en De Lommerbergen (1996) om dezelfde redenen overneemt.

1993 Opening Les Hauts de Bruyères
Na het Verenigd Koninkrijk krijgt ook in Frankrijk het concept van Center Parcs vaste voet aan de grond. In de Sologne (Loire streek) wordt het tweede park in Frankrijk geopend.

1994 Opening Longleat Forest
Longleat Forest – het derde park in het Verenigd Koninkrijk – ligt op het adellijke Longleat Estate, bij Bath.

1995 Opening Bispinger Heide, het eerste park in Duitsland
Als resultaat van de populariteit van de Nederlandse en Belgische parken onder Duitse bezoekers, richt Center Parcs haar expansie nu in oostelijke richting. Bispinger Heide ligt 80 kilometer ten zuiden van Hamburg en maakt deel uit van de Lünenburger Heide, een natuurgebied met Europese waarde.

1996-1998 Omvangrijk innovatieprogramma
Alle Nederlandse en Belgische parken ondergaan een complete gedaanteverandering waaronder een metamorfose van het parkcentrum en de Aqua Mundo. Ook wordt de Jungle Dome in Het Heijderbos en de Discovery Bay in De Vossemeren geïntroduceerd.

1998-2000 Center Parcs investeert in millenniumconcept
In aansluiting op het ambitieuze vernieuwingsprogramma dat in de voorgaande drie jaar in de parken is gerealiseerd, geeft Center Parcs haar nieuwe millenniumconcept gestalte met belangrijke nieuwe investeringen en innovaties die betrekking hebben op alle aspecten van het Center Parcs-product.

2001 Pierre & Vacances en DB Capital Partners kopen Center Parcs
Om zich weer volledig te richten op de ontwikkeling van haar bier- en retailactiviteiten verkoopt Scottish & Newcastle Center Parcs Europa aan een 50/50 joint venture tussen Pierre & Vacances en DB Capital Partners (later MidOcean). De drie parken in het Verenigd Koninkrijk worden volledig overgenomen door DB Capital Partners.

2002 Vierde park voor Center Parcs UK
Center Parcs in het Verenigd Koninkrijk neemt het park Whinfell Forest bij Penrith over van Oasis.

2002-2003 Center Parcs versterkt marktleiderschap
Center Parcs selecteert de vijf beste Gran Dorado-parken en neemt deze op in haar Europese portfolio om zo ook andere marktsegmenten te bewerken.

2003 Pierre & Vacances wordt volledig eigenaar van Center Parcs Europe
Pierre & Vacances – sinds maart 2001 eigenaar van de helft van de aandelen van Center Parcs Europe – bereikt overeenstemming met MidOcean over de aankoop van de resterende 50 procent van de aandelen van Center Parcs Europe.

2004 Nieuw Duits park
Center Parcs neemt het Duitse Butjadinger Küste aan de Noordzeekust in Tossens vlakbij Bremerhaven over van Eurohypo AG in Frankfurt.

2007 Opening Le Lac d’Ailette en overname Sunparks
Het super-de-luxe park Le Lac d’Ailette vlakbij Reims wordt geopend. Een uitgestrekt terrein van 84 hectare herbergt een ultramodern en zeer gevarieerd vakantiepark. Dit park bestaat uit 800 houten cottages in authentiek Canadese stijl en uitgebreide voorzieningen. Het park is prachtig gelegen aan het meer van Ailette.

De Belgische Sunparks Groep wordt overgenomen. De overname van deze vier Belgische parken past volledig binnen de ontwikkelingsstrategie van Center Parcs Europe en biedt de mogelijkheid van een versterking van haar positie in de vakantiesector in de vier sterren categorie.

2008 Introductie twee-merken strategie Center Parcs en Sunparks
Center Parcs Europe gaat een nieuwe fase in met de introductie van een tweeledige groeistrategie. Een strategie waarin sprake is van een heldere positionering van Center Parcs en Sunparks en beide merken elkaar uitstekend aanvullen. Afhankelijk van de behoefte maken gasten een keuze voor het meest complete product in de sector – Center Parcs – of ze kiezen bewust voor Sunparks: de beste uitvalsbasis voor dagtrips in een omgeving. Om meteen met een volwaardig aanbod in de markt te komen, behoren vanaf januari 2009 vier parken van Center Parcs tot de Sunparks-familie: Sunparks Zandvoort aan zee en Limburgse Peel in Nederland en Nordseeküste en Eifel in Duitsland.

2009 Introductie nieuwe woonvormen
‘Living inside out’. Dat is de filosofie waarmee Center Parcs de natuur in het design van haar nieuwste generatie cottages en recreatievormen tastbaar maakt. Een recreatieconcept dat gasten letterlijk het gevoel geeft buiten te wonen. Zo openen in De Kempervennen, Het Heijderbos en het Duitse Bispinger Heide ruim 200 super de luxe Eden cottages hun deuren. Een nieuwe generatie cottages die vooral bijzonder zijn door de harmonie met de natuurlijke omgeving. Bovendien introduceert Center Parcs in De Kempervennen en Bispingerheide nog een bijzondere recreatievorm. Gasten kunnen hier terecht op woonboten en Treehouses (Bispingerheide) waarop zij – middenin in de natuur en voorzien van alle gemakken – onbezorgd kunnen recreëren.

2010 Opening Plopsa Indoor Coevorden
Opening Les Trois Forêts, het vierde park in Frankrijk

Het allereerste Nederlandse overdekte themapark – Plopsa Indoor Coevorden – opent de deuren. Het attractiepark ligt op een steenworp afstand van Center Parcs De Huttenheugte in Coevorden. Hier kunnen kinderen hun geliefde helden als Kabouter Plop, Bumba, Bumbalu en Piet Piraat ontmoeten.

Met de opening van Les Trois Forêts – het vierde park van Center Parcs in Frankrijk – is de geboorte van een nieuwe generatie vakantieparken een feit. In de bosrijke omgeving van Moselle-Lorraine bevindt zich op een uitgestrekt terrein een State of the Art vakantiepark dat volledig is ingebed in de omringende natuur en is gebouwd volgens de laatste ecologische inzichten. Les Trois Forêts is met een investering van 250 miljoen euro het grootste toeristische project van Europa in 2010.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.