Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Home / Actueel / De natuur ontwaakt in Center Parcs Het is Lente!

De natuur ontwaakt in Center Parcs Het is Lente!

Het is Lente! De natuur is volop in beweging en dat merk je ook bij Center Parcs. In de bossen, heuvels en meren die Center Parcs rijk is, worden de komende maanden allerlei dieren geboren: van vogels tot eekhoorns, en van konijntjes tot vossen. Allemaal te bewonderen in de groene omgeving waarin de parken van Center Parcs zich bevinden.

De komst van de lente luidt een geboortegolf in de parken van Center Parcs in. Dagelijks worden in elk park zo’n 70 vogeleieren gelegd. Bij elkaar opgeteld, zijn dat in het hele broedseizoen ruim 4.000 eieren van 70 verschillende vogelsoorten. De vogels die vruchten en zaden eten, beginnen nu hun eieren uit te broeden. De vogels die van rupsen en insecten leven, krijgen later jongen.

Er zijn veel bijzondere vogelsoorten, vertelt Jean Henkens, huisbioloog van Center Parcs. “Er broeden ijsvogels in de flanken van rivieren en meren en er wonen veel oeverzwaluwen. In De Vossemeren en De Kempervennen broeden nachtzwaluwen en leven bosuilen, ransuilen en kerkuilen. Al onze parken hebben een rijke vogelpopulatie: van winterkoninkjes, matkoppen, boomklevers, merels en lijsters tot groene, zwarte en bonte spechten. Je kunt deze vogels tijdens een wandeling heel goed zien. Je kunt dichtbij komen, maar raak het nestje of het vogeltje liever niet aan. Vogels zijn namelijk heel gevoelig voor geur.”

Eekhoorntjes, vossen en konijnen zijn overal te bewonderen

In maart en april worden de eekhoorntjes geboren: zo’n drie à vier jongen per eekhoorngezin. Jean: “De ouders pikken de nesten van vogels in en brengen hier hun jongen in groot. Je kunt de eekhoorns vanaf begin mei in hun nest bewonderen. Je moet dan vooral de grotere nesten van eksters en kraaien in de gaten houden. In één op de vijf wonen namelijk eekhoorns.” De dieren gaan niet alleen met elkaar de strijd aan om het beste nest, maar ook om ‘bouwmateriaal’. “Je kunt de vogels helpen door materiaal mee te nemen, zoals wattenpluizen, kleine stukjes garen, jute of kleine stukjes stof. Als je dat vlakbij de cottage neerlegt, zullen vogels hiervan gretig gebruikmaken”, vertelt Jean.

In sommige parken lopen ook vossen rond. Begin mei worden de jonge vossen geboren. “De vossen in Center Parcs zijn gewend aan mensen. Ze zijn ongevaarlijk en komen nooit dichterbij dan 20 of 30 meter”, vertelt Jean. En ook de konijntjes laten zich nu zien. “Per gezin worden vier tot acht jongen geboren. Nu het warmer wordt, komen de eerste konijntjes tevoorschijn. Je kunt nu veel van deze pluizige, grijze diertjes op het gras verbaasd om zich heen zien kijken.”

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.